Ana Sayfa Ekonomi Dolar/TL ve Kasım Ayı Enflasyon Verisi

    Dolar/TL ve Kasım Ayı Enflasyon Verisi

    1444
    0

    3.98’i gören dolar/TL haftaya 3.93’ün üzerinde başlarken, piyasalar Kasım ayı enflasyon verisini bekliyor. TÜİK’in açıklayacağı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) Kasım ayında medyan bazında yüzde 1.2 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anketteki yüzde 9.70’ten sert bir artışla yüzde 11’e yükseldi.

    BIST-30 endeksinin en yakın vadeli işlemleri XU030c1 yüzde 0.21 ekside seyrediyor. Enflasyonun Kasım ayında ekonomistlerin beklentilerine paralel gelmesi halinde yıllık enflasyon da yüzde 12.65 civarında olacak. Enflasyonun tahminlerin üzerinde gelmesi bankacılara göre TL üzerinde ek bir satış baskısı da doğurabilir. Bu noktada veri TCMB’nin izleyeceği para politikasına ilişkin sinyal açısından da yakından izleniyor.

    TL’nin reel bazda yaklaşık 15 yılın en zayıf seviyelerinde bulunması ise daha fazla değer kaybının önüne geçen nedenlerin başında yer alıyor. Ancak bu seyre rağmen yurtiçi yerleşiklerin halen döviz alım yönlü talep göstermeleri beklentilerin TL’de değer kaybı olabileceği endişesi de yaratıyor.

    Enflasyonda yükseliş, TL’deki değer kaybının enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde baskı yaratabileceği endişesi, AB, ABD ve NATO ile ilişkilerin gerilmesi, jeopolitik gelişmeler TL’deki baskı unsuru olarak öne çıkıyor. Dolar/TL 22 Kasım’da 3.98 ile tarihi zirveyi gördü.

    Kaynak: https://tr.investing.com/

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikVerilen Çekler – Çek Çıkış İade – TL
    Sonraki İçerikİşini Tamamlayamayan Kooperatiflerin Arsalarını Satıp Ortaklara Kar Vermeleri Halinde Vergi Ne Şekilde Hesaplanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz