Ana Sayfa Muhasebe Amortisman süresi dolmuş ancak hiç amortisman ayrılmamış veya kısmi amortisman ayrılmış demirbaşlara...

    Amortisman süresi dolmuş ancak hiç amortisman ayrılmamış veya kısmi amortisman ayrılmış demirbaşlara 31.12.2023 tarihinde amortisman ayırarak KKEG olarak beyan edebilir miyiz?

    1
    0

    Amortisman süresi dolmuş ancak hiç amortisman ayrılmamış veya kısmi amortisman ayrılmış demirbaşlara 31.12 tarihinde amortisman ayırarak (KKEG olarak) Enflasyon düzeltmesini ihtiyari duruma getirebilir miyiz?

    Ayrılmamış amortismanlar için 31/12.2023’de ayırarak KKEG kayıt yapılmaz.

    Amortisman süresini tamamlamış ancak şirketin kayıtlarında iz bedelle takip edilmeye devam edilen amortismana tabi iktisadi kıymetler için vergi matrahı üzerinde bir etkisinin olmaması nedeniyle enflasyon düzeltmesi yapılmayabilir.

    Bunun yanında birikmiş amortismanların enflasyon düzeltmesine esas alınacak tutarın belirlenmesinde VUK’un 320’nci maddesine göre önceki yıllarda ayrılması gereken amortismanların herhangi bir yıl hesaplanmamış olmasından yani amortisman ayrılmamış olmasından veya ilk defa amortisman uygulandığı dönemdeki amortisman oranından daha düşük bir oranda amortisman hesaplanmasından dolayı amortisman ayırma süresi uzatılmayacaktır yani faydalı ömür süresi uzatılmayacaktır.

    Bu hükme göre önceki dönemlerde herhangi bir nedenle kanuni süresinde ayrılmayan amortismanlar daha sonra amortisman süresi uzatılarak sonraki yıllarda ayrılamayacaktır. Dolayısıyla da bir iktisadi kıymete ait olan amortisman ayırma işleminin ancak kanuni süresi içinde yapılması halinde vergi matrahın tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınacaktır.

    Bunun yanında enflasyon düzeltmesi yaparken bu iktisadi kıymetlere ilişkin birikmiş amortismanların kanuni süresinde ayrılması gereken tutardan daha düşük olduğunun tespit edilmesi halinde iktisadi kıymetin ilgili kanuni süresinde ayrılmayan tutarı fiilen ayrılmış olarak kabul edilecektir.

    Not: Enflasyon düzeltmesini yasaya göre doğru yapabilmeniz için 555 sayıl VUK ve 165 sayılı VUK sirkülerini incelemeniz gerekir. Aksi takdirde işlemleriniz yanlış olur.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2023 Yılında işletme usulüne tabiyken 2024 yılında bilanço esasına geçen işletme enflasyonların enflasyon düzeltmesi yapması ihtiyaridir
    Sonraki İçerikAnonim şirketlerde ödenmemiş sermaye için sermaye düzeltmesi yapılacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz