Ana Sayfa Vergi Amatör spor kulübünün elde ettiği sponsorluk geliri için vergi hesaplanacak mı?

    Amatör spor kulübünün elde ettiği sponsorluk geliri için vergi hesaplanacak mı?

    1
    0

    Amatör branşta faaliyet gösteren bir spor kulübünü derneğine 1.000.000 TL sponsorluk geliri elde etti. Bunu derneğin kurumlar vergisi matrahına dahil edecek miyiz? Sponsorluk geliri elde amatör kulüp derneği içinde indirim yada istisna söz konusu mudur.

    Dernekler, Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefi olmaz. Dernek aldığı bedeli Dernekler kanununa göre gelir yazar. Derneklerin İktisadi işletmeleri KV mükellefi olur.


    Kurumlar Vergisi Mükellefleri

    Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlar şunlardır:

    • Sermaye şirketleri,
    • Kooperatifler,
    • İktisadi kamu kuruluşları,
    • Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler,
    • İş ortaklıkları.

    Dernek veya adi şirket olmakla birlikte kooperatif olarak adlandırılan okul kooperatifleri, Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasında kooperatif sayılmamaktadır. Ancak Kooperatifler Kanununa göre veya derneğe bağlı iktisadi işletme şeklinde kurulmaları durumunda kurumlar vergisi mükellefi olacaklardır.

    Dernek veya Vakıflara Ait İktisadî İşletmeler

    Dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup, faaliyetleri devamlı bulunan ve sermaye şirketi ile kooperatifler dışında kalan ticarî, sınaî ve ziraî işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmeler, dernek veya vakıfların iktisadî işletmeleri olarak kurumlar vergisi mükellefidirler.

    Bu Kanunun uygulanmasında sendikalar dernek, cemaatler ise vakıf sayılır. Dernek ve vakıfların kurumlar vergisi mükellefiyeti yoktur.

    Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmaması mükellefiyetlerini etkilemez. Mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar
    olması, kâr edilmemesi veya kârın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesi bunların iktisadî niteliğini değiştirmez.

    Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 2’nci maddesine göre, dernek ve vakıfların elde ettikleri gelirlerin münhasıran Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (5) numaralı bendi ve Gelir Vergisi Kanununun geçici 67’nci maddesi kapsamında kesinti suretiyle vergilendirilmiş;

    • Taşınmaz kira gelirlerinden,
    • Menkul kıymet alım satım gelirlerinden,
    • Menkul kıymetlerin elde tutulması ile itfasından elde edilen

    gelirlerden,

    oluşması halinde, elde edilen bu gelirler dolayısıyla 7256 sayılı Kanununun 36’ncı maddesi ile yapılan değişiklikle, 1/1/2008-31/12/2025 tarihleri arasında dernek ve vakfa bağlı iktisadi işletme oluşmayacağından, anılan gelirler nedeniyle dernek veya vakıfların iktisadi işletmeleri adına kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmeyecektir. Dernek veya
    vakıfların söz konusu gelirleri üzerinden yapılan vergi kesintileri nihai vergi niteliğinde olacaktır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAnonim şirketin kendi pay sahiplerine yaptırdığı özel sağlık sigortası gider yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz