Ana Sayfa Duyurular Reel sektörün bu yılın ilk 8 ayındaki yatırım talebi salgın koşullarına rağmen,...

Reel sektörün bu yılın ilk 8 ayındaki yatırım talebi salgın koşullarına rağmen, geçen yıla göre %30 daha fazla

115
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, reel sektörün bu yılın ilk 8 ayındaki yatırım talebinin, salgın koşullarına rağmen, geçen yıla göre yüzde 30 daha fazla olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde açılacak yeni çağrıları duyuran Bakan Varank, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programının mobilite, kimya ve tıbbi cihaz alanındaki çağrılarına yıl sonuna kadar, Sanayi-Doktora Programının yeni çağrısına da TÜBİTAK aracılığıyla kasım gibi çıkacağız.” şeklinde konuştu.

OSB’LERDE ELEKTRİK TÜKETİMİ

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle katıldığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB), eylülde son 6 ayın elektrik tüketim rekorunu kırdığını anımsatan Varank, “Otomotiv ve tekstil ağırlıklı OSB’lerin bulunduğu Sakarya, Bursa ve Kocaeli üçgeninde elektrik tüketimi; bir önceki aya göre yüzde 15, salgın öncesi dönem olan marta göreyse yüzde 7 arttı. Gözlemlediğimiz bu ivmelenme ve dinamizm, gerçekten sevindirici.” şeklinde konuştu.

6 BİN 296 TEŞVİK BELGESİ

Yatırım talebi cephesinde de güzel haberlerin olduğuna dikkati çeken Bakan Varank, “Reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebi, salgın koşullarına rağmen, geçen seneye göre yüzde 30 daha fazla. Bu dönemde özel sektörün 127 milyar liralık sabit yatırımını 6 bin 296 teşvik belgesiyle destekledik. Bu yatırımlar tamamlandığında, 191 bin vatandaşımıza yeni iş imkânları doğmuş olacak.” ifadelerini kullandı.

YATIRIM VE ÜRETİMDE ARTIŞ

Varank, yatırımlar ve üretimin artığını belirterek, “Üçüncü çeyrekte Türkiye’yi güçlü bir büyüme oranı bekliyor. Son çeyrekte de iyi bir performans göstererek, bu zorlu seneyi minimum hasarla atlatacağız.” dedi.

“DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programında, makine sektöründeki 10 projeyi desteklemeye başladıklarına dikkati çeken Varank, böylece sektörde dışa bağımlılığı azaltacak 1 milyar liralık sabit yatırımın önünün açıldığını ifade etti.

100 MİLYON LİRALIK FON

Varank, genç girişimleri desteklemek için yeni fonlar kurulduğunu kaydederek, “Bilişim Vadisi, Albaraka Katılım ve Vakıf Katılım ortaklığında 100 milyon liralık bir Girişim Sermayesi Fonu kurduk. Bu fon aracılığıyla hem erken aşama girişimlere destek sunmak hem de onlara ölçek kazandırmak istiyoruz. Odalarımız, sektör meclislerimiz bu fona yatırım yapabilirler. Böylece gencecik firmaların ilerde kaydedeceği başarılara, sizler de ortak olabilirsiniz.” açıklamasında bulundu.

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ

Önümüzdeki dönemde açılacak yeni çağrılara değinen Varank, “Yıl sonuna kadar Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programının mobilite, kimya ve tıbbi cihaz alanında çağrılarına çıkacağız. Bu program kanalıyla Bakanlığımızın tüm desteklerini tek bir pencere üzerinden sunuyoruz. Ar-Ge’den ticarileşmeye kadar her aşamadaki desteklere bütüncül olarak erişebilirsiniz.” dedi.

SANAYİ-DOKTORA PROGRAMI

Varank, TÜBİTAK aracılığıyla; Kasım gibi Sanayi-Doktora Programının yeni çağrısına da çıkılacağına dikkati çekerek, “Nitelikli işgücünü sanayiye kazandırmayı hedeflediğimiz bu program, inovasyonla büyüme için kritik öneme sahip.” ifadelerini kullandı.

MODEL FABRİKALAR

Ankara ve Bursa’da model fabrikaların açıldığını anlatan Varank, “Yıl sonuna kadar; Konya, Kayseri, İzmir, Mersin ve Gaziantep’te de yeni Model Fabrikalar açılacak. Buralarda sunulan eğitimler, firmalara çok ciddi verimlilik ve maliyet kazancı olarak geri dönüyor.” şeklinde konuştu.

İLÇE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yatırım teşvik sistemine değinerek, “Çok önemli bir atılım hayata geçti.  Her fırsatta teşvik sisteminin, ilçe bazlı olması gerektiğini söylüyorduk. İlk defa ilçe bazlı teşvik sistemi başlatıldı. İhtiyaçlar farklı olabilir ama bir zihniyet değişimi başladı. Esas olan, tekerleğin dönmesiydi. Bu tekerlek dönmeye başladı.” dedi.

Konuşmaların ardından oda başkanları Bakan Varank’a sorularını iletti.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÖzel okulların 2020–2021 dönemi için düzenlemiş olduğu eğitim faturalarındaki KDV farkı geri iade alınabilir mi?
Sonraki İçerikPart time ve kısmi süreli çalışan personellerin kıdem ve senelik izin hakları nasıl hesaplanır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz