Ana Sayfa Vergi Tapu Harcı Hangi Bedel Üzerinden ve Hangi Oranda Ödenir?

    Tapu Harcı Hangi Bedel Üzerinden ve Hangi Oranda Ödenir?

    1
    0

    Gayrimenkul alım satımlarında tapu harcı oranı

    Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.

    Ancak, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedelinin, devre konu taşınmazın
    emlak vergisi değerinden az olması durumunda, tapu harcı emlak vergisi
    değeri üzerinden hesaplanır.

    Örnek 1: (A) şahsı, emlak vergisi değeri 1.000.000 TL olan gayrimenkulünü (B) şahsına tapuda 1.600.000 TL’ye satmıştır. Bu durumda 1.600.000 TL üzerinden binde 20 oranında (32.000 TL) alıcıdan, binde oranında (32.000 TL) satıcıdan tapu harcı alınacaktır.

    Örnek 2: (C) şahsı, emlak vergisi değeri 1.800.000 TL olan taşınmazını 1.500.000 TL’ye (D) şahsına satmıştır. Bu durumda, taşınmazın gerçek devir ve iktisap bedeli, emlak vergisi değerinden düşük olduğundan, tapu harcı emlak vergisi değeri üzerinden hesaplanacak ve dolayısıyla 1.800.000 TL üzerinden hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında (1.800.000 X binde 20 = 36.000 TL) tapu harcı alınacaktır.


    BENZER İÇERİK

    Değer Artış Kazancı Vergisi Hesaplamak için TIKLAYINIZ…

     


    Kaynak: GİB Rehber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGayrimenkul alım satımında vergisel yönden dikkat edilmesi gerekenler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz