Ana Sayfa Vergi Hizmet ihracatı yapan mükellef %80 kazanç indiriminden yararlanmak için bedeli Türkiye’ye getirmek...

    Hizmet ihracatı yapan mükellef %80 kazanç indiriminden yararlanmak için bedeli Türkiye’ye getirmek zorunda mıdır?

    Yurt dışındaki müşterilere Türkiye'deki şirket tarafından verilen bazı hizmetlerde kazanç istisnası uygulamasına ilişkin düzenlemeler Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinin ğ bendinde düzenlenmiştir.

    1
    0

    Hizmet ihracatı yapan bir mükellefim var 2023 yılına ait ihracat bedeli henüz yurt dışından gelmedi. Hatta 2022 yılından da bir müşterisinin bakiyesi var. Bu durumda hizmet ihracatında kazanca uygulanan %80 indirimden faydalanabilir miyiz?

    1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere; kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının TÜRKİYE’YE TRANSFER EDİLMESİ ŞARTIYLA, %80’i. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.

    Kurumlar Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesi aşağıda verilmiştir.

    KVK 10 ğ) Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri (7491 sayılı kanunun 59.maddesiyle değişen ibare; Yürürlük 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere 28.12.2023) kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının TÜRKİYE’YE TRANSFER EDİLMESİ ŞARTIYLA, %80’i. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTaahhüt edilen sermayenin ödenmesine ilişkin TTK’da yer alan yükümlülükler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz