Ana Sayfa Mevzuat Şirket devirlerinde devir alan şirketin sermayesi negatife dönmüşse işlem yapılabilir mi?

Şirket devirlerinde devir alan şirketin sermayesi negatife dönmüşse işlem yapılabilir mi?

Şirket devirlerinde devir alan şirketin sermayesi negatife dönmüşse işlem yapılabilir mi?

520
0

İki şirket için kolaylaştırılmış birleşme yapılacak olup devralan şirket devrolunacak şirketin %100 hissedarı konumundadır. İlgili kolaylaştırılmış birleşme işlemini yapmak için SMMM raporunu hazırlarken iki şirketin öz varlıkları hesaplanmış ve (+) olarak gözükmektedir. Fakat her iki şirketinde geçmiş yıl zararları mevcut olup ilgili Smmm raporunda sermaye kaybı hesaplamasında

(-) sermaye gözükmektedir. Bu durumda yazılacak rapor ile İTO ilgili tescil işlemini yapar mı?

Şirketlerin birleşmesi sonrasında devir alan şirketin özvarlığı içinde tescilli sermayesinin yarısının korunuyor olması gerekir. Aksi halde birleşme geçerli olmayacağı gibi sicilde tescili yapmayacaktır.

Şirketimiz %40- 40- 20 olarak dağılımlı ortaklığa sahiptir Geçmiş yıl karlarının sermaye ilave edilmesi konusunda, genel kurul yapılmak istenmektedir. Genel kurul çağrılı yapılacaktır. %80 oya sahip kişiler buna onay vereceklerdir. Ancak %20’lik sahibi bulunan kişi ya toplantıya gelmeyecek ya da gelip artırıma onay vermeyecektir. Bu durumda kanunda yer alan temsil edilen oyların en az 2/3’ünün ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması koşulu ve aynı nisap ile alınır dan yola çıkarak bu kararı tescil ettirebilir mıyız?

Esas mukavelede ağırlaştırılmış nisap yok ise TTK’nın amir hükmüne uygun toplantı ve karar nisabı ile işlemlerinizin tescili için engel bir düzenleme bulunmamaktadır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİkinci el araç alımı satımı yapan firmalar özel matrah uygulamasından yararlanabilir mi?
Sonraki İçerikAlo Gıda Hattı Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz