Ana Sayfa İstatistik 2016 Yılı Türkiye’nin Tüketim Mal ve Hizmetleri Fiyat Düzeyi Endeksi 60 Oldu!

    2016 Yılı Türkiye’nin Tüketim Mal ve Hizmetleri Fiyat Düzeyi Endeksi 60 Oldu!

    2402
    0

    1- TÜRKİYE’NİN TÜKETİM MAL VE HİZMETLERİ FİYAT DÜZEYİ ENDEKSİ 60 OLDU.
    Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre pahalı, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre ucuz olarak ifade edilmektedir.

    Türkiye’nin 2016 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 60 oldu. Bu değer, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 60 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

    Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.

    2- TÜKETİM MAL VE HİZMETLERİNDE EN PAHALI ÜLKE İSVİÇRE OLDU.
    Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 37 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 161 ile İsviçre, en düşük ülke ise 46 ile Makedonya oldu.

    Tüketim mal ve hizmetleri fiyat düzeyi endeksleri, 2016
    [AB28=100]Kaynak: Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat)

    3- TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK FİYAT DÜZEYİ ENDEKSİ KİŞİSEL ULAŞIM ARAÇLARINDA OLDU.
    Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, kişisel ulaşım araçları endeksi 107 oldu ve bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkelerinin ortalamasının %7 üzerinde olduğu görüldü.

    Diğer alt gruplar bazında ise; tüketici elektroniği endeksi 99 oldu ve bu grupta Türkiye’nin fiyat düzeyinin diğer alt gruplara nispeten yüksek olduğu görüldü. Buna karşılık lokanta ve oteller endeksi 68 oldu ve bu grupta fiyat düzeyinin diğer alt gruplara göre düşük olduğu gözlendi. Giyim grubunda ise Türkiye, 62 endeks değeri ile karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke oldu.

    Tüketim mal ve hizmetleri ve alt gruplarına ilişkin fiyat düzeyi endeksleri(1), 2016
    [AB28=100]AÇIKLAMALAR
    Çalışmada kapsanan mal ve hizmet gruplarının içerikleri aşağıda verilmektedir;
    Gıda ve alkolsüz içecekler: Ekmek ve tahıllar, et, süt, yumurta, meyve, sebze, su, meyve suyu ve diğer alkolsüz içecekler,
    Alkollü içecekler, sigara ve tütün: Şarap, bira, vb. alkollü içecekler, sigara ve tütün ürünleri,
    Giyim: Kumaşlar, erkek, kadın, çocuk ve bebek giyim eşyaları,
    Tüketici elektroniği: Televizyon, ses ve görüntü kaydeden ve oynatan cihazlar, bilgisayarlar vb.,
    Kişisel ulaşım araçları: Motorlu araçlar, motosiklet ve bisikletler,
    Lokanta ve oteller: Yiyecek ve içecek hizmetleri, konaklama hizmetleri.

    Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (15.06.2017 – 27585)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik7020 Sayılı Yapılandırma Kanunu’nda Yİ-ÜFE Oranları Nedir?
    Sonraki İçerikBir Vergi Aslına Bağlı Olmaksızın Kesilmiş Olan Vergi Cezaları, 7020 Sayılı Yapılandırma Kanunundan Faydalanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz