Ana Sayfa Vergi Veraset intikal vergi beyannamesini vergi dairesine kim vermelidir?

Veraset intikal vergi beyannamesini vergi dairesine kim vermelidir?

1342
0

Veraset intikal vergi beyannamesini vergi dairesine kim vermelidir?

KONU:

Veraset intikal vergi beyannamesinin kim tarafından verileceği

SORU:

…………………..’ın adına kayıtlı gayrimenkulleri 30/06/1989 tarihinde …………..’a bağışladığı ve bağışı alan kişinin veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeden vefat ettiği belirtilerek, veraset ve intikal vergisi beyannamesinin kim tarafından verileceği hak.

 CEVAP:

………………….’ın 30/06/1989 tarihinde ivazsız bir suretle iktisap etmiş olduğu gayrimenkullerle ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeden vefat etmesi nedeniyle adı geçenin mirasçılarının mirası reddetmediklerinin tespit edilmesi durumunda söz konusu bağış işlemi ile ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesinin adı geçenin kanuni mirasçıları tarafından verilmesi gerekmektedir.


T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

SAYI    B.07.1.GİB.0.02.60/6000-2542         

KONU  : Veraset intikal vergi beyannamesinin kim tarafından verileceği

TARİH 10.11.2009 / ……….

……….. VALİLİĞİNE

(Defterdarlık: ………..Müdürlüğü)

İlgi:    ……………tarih ve ……….. sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, …………………..‘ın adına kayıtlı gayrimenkulleri 30/06/1989 tarihinde …………..’a bağışladığı ve bağışı alan kişinin veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeden vefat ettiği belirtilerek, veraset ve intikal vergisi beyannamesinin kim tarafından verileceği hususundaki Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 580 inci maddesinde “Mirasçı olabilmek için mirasbırakanın ölüm anında mirasa ehil olarak sağ olması şarttır.” denilmektedir.

Ayrıca, aynı Kanunun 610 uncu maddesinde de yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçının mirası kayıtsız şartsız kazanmış olacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 12 nci maddesinde, ölüm halinde mükelleflerin ödevlerinin, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarca yerine getirileceği belirtilmiştir.

Belirtilen nedenlerle, ………………….’ın 30/06/1989 tarihinde ivazsız bir suretle iktisap etmiş olduğu gayrimenkullerle ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeden vefat etmesi nedeniyle adı geçenin mirasçılarının mirası reddetmediklerinin tespit edilmesi durumunda söz konusu bağış işlemi ile ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesinin adı geçenin kanuni mirasçıları tarafından verilmesi gerekmektedir.


Kaynak:Gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Ölen Kimsenin, Ölmeden Önce Borç Ve Alacakları Var İse Veraset Ve İntikal Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa Göre Kazanılan Malların Değerinden Hangi Borç Ve Masraflar İndirilebilir?

Kimler Veraset Ve İntikal Vergisinden Muaftır?

Veraset ve intikal vergisi nedir? Nasıl hesaplanır?

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ekinde hangi belgeler verilmelidir?

Varis Başına 240.000 TL’ye Kadar Veraset Vergisi Ödenmeyecek – 2018

Veraset Ve İntikal Vergisi Hakkında Bilmedikleriniz…

Önceki İçerikİhraç malı taşıyan TIR’lar yakıt alırken ÖTV öder mi?
Sonraki İçerikHem Türkiye’de hem de yurtdışında serbest meslek faaliyetim var. Nerenin Vergi mükellefi olacağım?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz