Ana Sayfa Çalışma Hayatı Uzun süreli istirahat süreleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?

    Uzun süreli istirahat süreleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?

    İstirahatli günler kıdem hesabında dikkate alınır ancak işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ve ihbar süresine, 6 haftalık sürenin eklenmesi halinde bulunan süreyi geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmamaktadır.

    218
    0

    Haziran ayı başından itibaren devamlı rapor alan personelimizi 31/10/2023 Tarihinde işveren tarafından çıkış kapsamında işten çıkardık. Gerekçemiz uzun süre raporlu olması ve bu tarihler arasında hiç çalışmaması.

    1- Asgari ücretli çalışan kişinin kıdem tazminatını yeni asgari ücret üzerinden mi ödememiz gerekiyor?

    2-Ayrıca yaklaşış 4 aydır hiç çalışmadı. Bu uzun süreli istirahatten kaynaklı devamsızlık kıdem hesabına dahil edilecek mi? 

    ÜCRETSİZ izinli günler için kıdem tazminatı hesaplanmaz. İstirahatli günler kıdem hesabında dikkate alınır ancak işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ve ihbar süresine, 6 haftalık sürenin eklenmesi halinde bulunan süreyi geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmamaktadır. Hesaplamada çıkış tarihindeki asgari ücret dikkate alınır.

     


    Kıdem tazminatı tutarı nasıl hesaplanır?

    Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

    Uzun süreli rapor alan işçinin iş sözleşmesi bu nedenle feshedilebilir mi?

    İş sözleşmesinin işveren tarafından sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıklar kapsamında feshi mümkündür. Rapor süresinin kişinin çalışma süresine isabet eden bildirim süresini 6 hafta aşması durumunda işveren iş sözleşmesini feshedebilir. Bu durum işçinin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaz.

    Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dahil edilir?

    Net ücret, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk yardımı, temettü, havlu ve sabun yardımı (işyerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz), taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, kalifiye, nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler.

    Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dâhil edilmez?

    Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatili ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, jestiyon ödemeleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri.


    İLİNTİLİ İÇERİK

    Yakacak yardımı kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?

    Önceki İçerikYıllara sari inşaat asgari işçilik hesabında m2 birim maliyet değeri olarak hangi yıl dikkate alınacak?
    Sonraki İçerikLimited şirketlerde kar dağıtımı stopaj oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz