Ana Sayfa Vergi Turquality Destek Programı Kapsamında Hibe Niteliğinde Alınan Tutarlar Gelir Kaydedilebilir mi?

    Turquality Destek Programı Kapsamında Hibe Niteliğinde Alınan Tutarlar Gelir Kaydedilebilir mi?

    2724
    0

    (GİB – ÖZELGE)

    Konu: TURQUALITY Destek Programı kapsamında hibe niteliğinde alınan tutarların gelir kaydedilip kaydedilmeyeceği ve hangi hesapta izleneceği.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketinizin 2013 yılı sonunda TURQUALITY Sistemine dahil olduğu belirtilerek, Merkez Bankasından şirketinize bu kapsamda hibe olarak yapılacak ödemelerin gelir kaydedilip kaydedilmeyeceği ve hangi hesapta takip edilmesi gerektiği hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; aynı maddenin ikinci fıkrasında da, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

    Öte yandan, tekdüzen muhasebe sisteminin uygulanmasına ilişkin açıklamalar, 26.12.1992 tarih ve 21447 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 sıra no.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve daha sonra bu konuda yayımlanan diğer tebliğlerde yapılmış bulunmaktadır.

    Buna göre, ”602 Diğer Gelirler” hesabı; işletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme v.b. hasılat kalemlerinin izlendiği hesaptır.

    Buna göre, TURQUALITY Sistemine dahil olan şirketinize bu kapsamda hibe olarak yapılan ödemelerin kurum kazancının tespitinde hasılat olarak dikkate alınması ve söz konusu tutarların “602-Diğer Gelirler” hesabında izlenmesi gerekmektedir.

    Kaynak: İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
    17 Şubat 2016 Tarih ve 84098128-125[6-2015/4]-86 Sayılı Özelge

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİş Güvenliği Uzmanlık Belgesi Alanlar Tekrar Sınava Girmek Zorunda mı?
    Sonraki İçerikİtalyan Hükümeti Banka Tasfiyeleri ile ilgili Kararını Açıkladı!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz