Ana Sayfa Muhasebe Şüpheli alacak için alınan faiz için KDV hesaplanır mı?

    Şüpheli alacak için alınan faiz için KDV hesaplanır mı?

    Vade farkları KDV'ye tabidir. Eğer fark bedel ceza olarak tahsil edilmişse KDV'ye tabi değildir.

    93
    0

    Bir firmada şüpheli ticari alacak 10.000 TL karşılığı faiz geliri ile birlikte 18.000 TL tahsil edilmiştir. Aradaki 8.000 TL faiz geliri 642 nolu hesaba mı atmamız gerekli ve ayrıca bu rakam için KDV dahil fatura kesmemiz gerekir mi?

    Faiz 642 hesaba yazılır. Alınan temerrüt faizi için Fatura düzenlenmeyeceği , KDV tahsil edilmeyeceği görüşündeyiz.

    Vade farkları KDV’ye tabidir. Eğer fark bedel ceza olarak tahsil edilmişse KDV’ye tabi değildir.

    KDV Kanunu’nun 24/c maddesi uyarınca, teslim ve hizmet işlemlerine ait faturada ayrıca gösterilen vade farkları matraha dahil edilir ve işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilir. Bu nedenle, vade farkları, KDV’ye tabi bir işlem olarak kabul edilmektedir.

    Vade farkı KDV oranı, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran olarak belirlenir. Vade farkı KDV’si, vade farkı faturası düzenlenerek tahsil edilir.

    Vade farkı KDV’sinin beyan edilmesi ve ödenmesi, vade farkı faturasının düzenlendiği ayı takip eden ayın 28’i akşamına kadar yapılır.


    KDV Kanunu

    Matraha Dahil Olan Unsurlar
    Madde 24

    Aşağıda yazılı unsurlar matraha dahildir:

    a) Teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri,

    b) Ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar,

    c) Vade farkı, fiyat farkı,(7161 sayılı kanunun 18 nci maddesiyle değişen ibare ; Yürürlük: 18.01.2019)kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPortekiz’den elde edilen kira gelirleri nasıl vergilendirilir?
    Sonraki İçerikKEP İle UETS arasındaki fark nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz