Ana Sayfa TTK LTD.ŞTİ.’lerde Esas Sermaye Payının Birden Fazla Ortağa Ait Olması Halinde Şirkete Karşı...

    LTD.ŞTİ.’lerde Esas Sermaye Payının Birden Fazla Ortağa Ait Olması Halinde Şirkete Karşı Sorumluluk Kime Ait Olur?

    1545
    0

    1- LTD.ŞTİ.’LERDE ESAS SERMAYE PAYININ BİRDEN FAZLA ORTAĞA AİT OLMASI HALİNDE SORUMLUKLAR NASIL TESPİT EDİLİR?
    1.1-
    Bir esas sermaye payı birden fazla ortağa ait olduğu takdirde, paydaşlar şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerinden dolayı şirkete karşı müteselsilen sorumludur.
    1.2- Paydaşlar, esas sermaye payından doğan haklarını, ancak atayacakları ortak bir temsilci aracılığı ile kullanabilirler.

    2- LTD.ŞTİ.’LERDE BİRDEN FAZLA ORTAĞA AİT ESAS SERMAYE PAYININ İNTİFA VE REHİN HAKKI NASIL UYGULANIR?
    2.1-
    Bir esas sermaye payı üzerinde intifa hakkı kurulmasına, esas sermaye payının geçişine ilişkin hükümler uygulanır.
    2.2- Şirket sözleşmesiyle, esas sermaye payı üzerinde rehin hakkı kurulması genel kurulun onayına bağlanabilir. Bu hâlde geçişe ilişkin hükümler uygulanır. Genel kurul sadece haklı sebeplerin varlığında rehin hakkı kurulmasına onay vermekten kaçınabilir.
    2.3- Bir esas sermaye payı üzerinde intifa hakkı bulunması hâlinde, pay intifa hakkı sahibi tarafından temsil edilir; bu durumda intifa hakkını haiz kişi, esas sermaye payı sahibinin menfaatlerini, hakkaniyete uygun bir şekilde gözetmezse tazminat ile yükümlü olur.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikHavacılık Sektöründe Çalışacak Yabancılara Ait Çalışma İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
    Sonraki İçerikFitch Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürdü

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz