Ana Sayfa Çalışma Hayatı İş Sözleşmeniz Var mı?

    İş Sözleşmeniz Var mı?

    2100
    0

    İşveren ile çalışan arasındaki iş sözleşmesi, yazılı olarak yapılmak zorundadır.

    4857 Sayılı İş kanununun Tanım ve Şekil başlıklı 8’nci maddesi hükmüne göre;  “İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir.
    Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.”

    Yasal zorunluluğa rağmen ülkemizde iş sözleşmeleri genelde yazılı olarak yapılmamaktadır. Bu durum ilerideki çalışan ve işveren arasındaki anlaşmazlık hallerinde karşılıklı hak kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle İş sözleşmelerinin yazılı yapılması ve karşılıklı imzalanması hem yasal zorunluluk hem de karşılıklı hak ve menfaatlerin korunması açısından önemlidir.


    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER


    İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

     

    İş Sözleşmesinde Deneme Süresi Ne Kadardır?

    İşçinin Gözaltına Alınması veya Tutukluluğu Sebebiyle İş Sözleşmesi Derhal Ne Zaman Feshedilir?

     

    Belirli İş Sözleşmesinin Süre Dolmadan İşverence Haksız Olarak Feshedilmesi Halinde Tazminat Talep Edilebilir mi?

     

    Uzun Süreli Rapor Alan İşçilerin İş Sözleşmesi Feshedilebilir mi?

     

    Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uyulmaması Halinde İş Sözleşmesi İşverence Feshedilebilir mi?

     

    İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Derhal Feshi Ne Demektir?

     

     

     

     

    Önceki İçerikİşçi Özlük Dosyası Olmamasının Cezası Var mı?
    Sonraki İçerikAlınan web sitesi alanının kullanıcının erişimine açılması sonucu elde edilen gelir üzerinden fatura kesilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz