Ana Sayfa SGK Genel Sağlık Sigortası (GSS) Primlerinde Büyük Düşüş!

    Genel Sağlık Sigortası (GSS) Primlerinde Büyük Düşüş!

    1923
    0

    1- GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ DÜŞÜRÜLÜYOR MU?
    Evet.
    Genel Sağlık Sigortası primleri herkes için standart bir tutara düşürülüyor.
    Mecliste görüşülmesine devam edilen torba yasa ile Genel Sağlık Sigortası uygulamasında önemli değişiklikler yapılıyor.

    Torba kanun yayınlandığı tarihten itibaren GSS primleri herkes için 53 TL olacak.

    2- GELİR TESTİ KALKIYOR MU?
    Gelir Testi kaldırılmıyor. Ancak gelir testi yaptırmayan için prim tutarı herkes için aynı olacak.

    Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayanların yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az olursa gelir testi yaptırmak suretiyle 53 TL’yi de ödemeleri gerekmeyecek. Bu durumdaki kişilerin GSS primlerini devlet ödeyecek. Ancak bu durum için Gelir testinin yapılması uygulaması devam edecek.

    Ancak kişi gelir testi yaptırmazsa GSS prim tutarı 53 TL olarak sabitlenecek.

    3- GELİR TESTİNİN YAPTIRILACAĞI YER DEĞİŞMİYOR?
    Hiç Genel Sağlık Sigortası ödemek istemeyenler Gelir testi yaptırmak zorundadır.

    Gelir Testi adresinizin bağlı olduğu ilçedeki kaymakamlık binalarının içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda (SYDV) yaptırılacaktır.

    4- GELİR TESTİNİN YAPTIRILACAĞI YER DEĞİŞMİYOR?Torba kanun düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra gelir testi yaptırmayanlar, izleyen bir yıl içerisinde gelir testi yaptırabilir be borçlarını sildirebilecek.

    Gelir testi yaptıran kişilerden yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa GSS prim borçları silinecek. (kişi başı geliri; 1.777,50 TL / 3 = 592,50 TL’den az olanlar GSS primi ödemeyecek)

    GSS Prim borcu fazla tahakkuk ettirilenlerin borçları düzeltilecek,  borçlara uygulanan gecikme zammı ve cezaları da kaldırılacak.
    Gelir testi sonrası prim tutarı 53 TL’nin üzerinde çıkan kişilerin bu tutarın üstündeki borçları silinecek ve 53 TL’ye göre yeniden hesaplanacak.

    Ancak daha önce ödeme yapanların 53 TL’nin üzerindeki prim tutarları iade edilmeyecek. Bu durumda daha önce ödeyenler zararlı çıkmış olacak.

    5- BORÇ OLSA DA SAĞLIKTAN YARARLANILABİLECEKTİR!
    Torba yasa ile 1 yıllık genel sağlık sigortası prim borcu bulunanlar da sağlıktan faydalanabilecek. 1 yılın üzerinde olanlar ise
    yararlanamayacak.

    Tarih: 15 Mart 2017

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikVergi beyannamelerinin SM ve SMMM imzalanıp imzalanamayacağı hakkında
    Sonraki İçerikBanka Krizi Kapıda!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz