Ana Sayfa Vergi Gelir Vergisi Mükellefinin Esas Faaliyetinin Dışındaki Kişisel Hisse Senedi Alış ve Satışları...

    Gelir Vergisi Mükellefinin Esas Faaliyetinin Dışındaki Kişisel Hisse Senedi Alış ve Satışları Ayrıca Vergiye Tabi Midir?

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması ve elde tutulması sürecinde elde edilen gelirler ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmiştir.

    128
    0

    Mükellef ticareti haricinde yatırım yapmak amacı ile bir aracı kurumda yatırım hesabı açarak, fon, hisse ve viop işlemleri yapmakta. Sürekli ve çok yoğun şekilde hisse alış/satışı yapılıyor. Bu işlemlerin muhasebe kayıtları nasıl olmalıdır? Her hisse alış satışı tek tek kayda alınmalı mıdır?

    Yapılan işlemler ticari faaliyetin içinde yer alıyor ise 110-111-118 hesaplar kullanılır. Her işlem ayrı ayrı kayıt yapılır.

    Faaliyet ticari faaliyet dışında kişisel yatırım değerlendirme amacıyla yapılıyorsa Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici Madde 67’inci maddesindeki açıklamalara bakabilirsiniz.

    Ayrıca bu gelirlerin vergilendirilmesi ile ilgili GİB tarafından hazırlanan;

    inceleyebilirsiniz


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMarangozun Bankanın Mobilyalarını Söküp Yeniden Takması İşinde KDV Tevkifatı Uygulanacak mı?
    Sonraki İçerikEvde Yapılacak Tadilat İşleri İçin Kolay İşverenlik Uygulamasından Yararlanılabilir Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz