Ana Sayfa Çalışma Hayatı Doğum İzni Hakkında Soru İşaretleriniz mi Var?

    Doğum İzni Hakkında Soru İşaretleriniz mi Var?

    1486
    0

    SGKlı çalışan ve devlet memuru olan hamile bayanlar 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler.

    657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 29.01.2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasına göre;

    • Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir.
    • Çoğul (ikiz gibi) gebeliklerde doğum sonrası izin hakkı 10, toplam doğum izni 18 hafta.
    • Kadın sigortalı doğumdan önce dilerse 37’nci haftaya kadar çalışabilir. (Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir.)
    • Bu durumda doğum öncesi kullanmadığı 5 haftalık süre doğum sonrası iznine eklenir.
    • Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.
    • Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir” hükmü yer almaktadır.
    • Doğum yapan kamu çalışanı isteği halinde doğumdan sonra 24 ay ücretsiz izine ayrılabilir. Yani memurluk hakkını kaybetmeden 2 yıl maaş almadan izin yapabilir.
    • Ayrıca son düzenleme ile doğum yapan memur anne çocuğunun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde yarım zamanlı çalışma iznine ayrılabilir. Bu durumda maaşını da yarım alacaktır.
    • İsteği haline kadın işçinin analık izninden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin hakkı vardır.
    • Kadın işçiye bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1,5 saat emzirme izni verilir.

    Kaynak: Resmi Gazete (13.04.2016 tarih Sayı:29683)
    Kaynak: Habertürk Gazetesi

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikDünyaca Ünlü Amerikalı Şirkete Türk CEO Atandı…
    Sonraki İçerikErtelenen SGK Priminin Toplamını Biliyor musunuz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz