Ana Sayfa Vergi Birden Fazla Sözleşme ve İşlem Bulunan Kağıtlardan Damga Vergisi Alınır mı?

    Birden Fazla Sözleşme ve İşlem Bulunan Kağıtlardan Damga Vergisi Alınır mı?

    1752
    0

    1- DÜZENLENEN EVRAKLARDA BİRDEN FAZLA AKİT (SÖZLEŞME) VEYA İŞLEM BULUNDUĞUNDA DAMGA VERGİSİ ALINIR MI?
    EVET.
    Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınır.

    2- BİRDEN FAZLA AKİT VE SÖZLEŞME OLAN KAĞITLARDA DAMGA VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?
    Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.

    ***Ancak bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işlemi de ayrıca vergiye tabidir. Bir kâğıt üzerinde birden fazla adi kefalet ve garanti taahhüdü bulunması hâlinde, ayrı ayrı olmak üzere bunlardan yalnızca birinden damga vergisi alınır.

    ***Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütlerden, başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi alınmaz.

    Kaynak: Damga Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik2017 Yılı Birinci Geçici Vergi Dönemi Uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı %6,11’dır!
    Sonraki İçerik2017 – Mart Ayında Kaç Kişi Kredi Kartı Borcunu Ödemedi Biliyor musunuz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz