Ana Sayfa Vergi Bir oto galericinin başka bir galeriden özel matrah ile aldığı aracın faturasındaki...

    Bir oto galericinin başka bir galeriden özel matrah ile aldığı aracın faturasındaki KDV’yi indirim konusu yapabilir mi?

    107
    0

    Bir galerici diğer galeriden KDV açısından özel matrah uygulaması ile aldığı aracın özel matrahına uygulanan KDV oranını indirim konusu yapabilir mi? Bu şekilde alınan Aracı satarken KDV oranı nasıl olmalıdır?

    Ödenen KDV indirilebilir. Alınan Taşıtın Satış bedelinin tamamı üzerinden % 20 KDV hesaplanır.


    Yetki belgeli araç kiralama alım satım yapan tüzel firmayız. Özel Matrah ile aldığımız aracı tekrar Özel Matrahla sıfır KDV olarak çıkabilir miyiz?

    Özel matrah, Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan taşıtlar için uygulanır. Bahsettiğiniz satış için özel matrah uygulanmaz. Taşıtın satış bedelinin tamamı üzerinden KDV hesaplanır.


    29 Mart 2022 Tarih ve 31793 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5359 CUMHURBAŞKANI KARARI ile KDV oranlarında yapılan değişiklikler aşağıda açıklanmıştır. Yeni oranlar 01/NİSAN /2022 Tarihinden itibaren uygulanacaktır.

    İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce bu Kararın 1’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanarak yapılan teslimlerde, bu Kararın 1’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı uygulanır.” (% 20) KDV Kanununun “Özel Matrah Şekilleri” başlıklı 23’üncü maddesinin (f) bendinde;

    ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olduğu hüküm altına alınmıştır.

    5359 Sayılı C.Başkanı Karar ile yapılan değişiklik uyarınca, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin, KDV mükellefi olmayanlardan KDV uygulanmaksızın satın aldıkları ve özel matrah uyguladıkları teslimlerde %1 yerine %20 oranında KDV hesaplanacaktır.

    ÖNEMLİ NOT: YUKARIDAKİ AÇIKLAMALAR DIŞINDA;

    a) Galericilerin, Sıfır araçlar ile araç kiralama firmalarından, sürücü kurslarından veya gerçek usulde vergilendirilen taksi işletmelerinden %20 oranında KDV uygulanarak satın aldığı binek otomobillerin satışları için düzenlenecek Faturada %20 oranında KDV hesaplanacaktır.

    b) Galericilerin, Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerinden %1 KDV ödeyerek satın almış oldukları İKİNCİ EL BİNEK OTOMOBİL satışları için düzenlenecek Faturada %1 oranında KDV hesaplanacaktır.

    Bu konuda daha önce yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 26) yürürlüktedir.

    Söz konusu tebliğe göre ; söz konusu Kararın yürürlüğe girdiği 22/3/2019 tarihinden itibaren ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce;

    – %1 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %1,

    – %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %20

    KDV oranı uygulanacaktır.

     


    Kaynak: Resmi Gazete, KDV GUT, CB Kararı, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKDV mükellefiyeti olmayan yardım kuruluşuna verilecek nakliye hizmetinde KDV
    Sonraki İçerikŞirket şube açılışlarının ticaret sicil müdürlüğüne tescili zorunlu mudur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz