Ana Sayfa SGK Bağ-Kur Prim Ödemelerinde 5 Puanlık İndirim Hakkı!!!

    Bağ-Kur Prim Ödemelerinde 5 Puanlık İndirim Hakkı!!!

    1544
    0

    BAĞ-KUR kapsamındaki sigortalıların da artık 5 puanlık indirim hakkı var!

    07.09.2016 tarih 29824 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 6745
    Sayılı Kanunun 62. Maddesine göre 5510 Sayılı Kanunun 4/1-b kapsamındaki sigortalılar hakkında beş puanlık prim indirimi uygulaması 01.10.2016 tarihinden itibari ile yürürlüğe girmiştir.

    Sigortalıların malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları primlerinden, 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır.

    Bu prim indirimden faydalanabilmek için;

    1- Hazinece karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde ödenmesi,
    2- Kuruma kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gereklidir.

    Ancak;

    • Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları taksitlendiren veya yapılandıran sigortalılar bu taksitlendirme veya yapılandırma işlemleri devam ettiği sürece bu haktan yararlanabilirler.
    • Borçlanma ve ihya kapsamındaki primlerden dolayı bu indirimden yararlanılmaz.
    • Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
    • Bu kanundan İsteğe Bağlı Sigortalılar faydalanamaz. Sadece aktif sigortalılar faydalanabilmektedir.

    Örneğin: 201/10 beyan ettiği günlük prime esas kazan tutarı 54,90-TL olduğu varsayılırsa, tahakkuk eden sigorta primleri; (Sigorta primi, idari para cezası, bunlara ilişkin gecikme cezası ve borcu olamayan bir sigortalının)bagkur-tabloBuna göre 568,22-TL sigorta priminin 1.647,00 x % 5: 82,35-TL’si Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin ödeneğinden karşılanacaktır. Geriye kalan tutar ise sigortalı tarafından ödenecektir.  (1.647,00 x % 29,5: 485,87-TL)

    (NOT: 2017 yılında Asgari Ücret değişeceğinden hesaplamalarda da değişiklik olacaktır)

    Eki İncelemek İçin Tıklayınız

    Kaynak: 07.09.2016 tarih 29824 sayılı Resmi Gazete – SGK

    Tarih: 22 Şubat 2017

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYunanistan’ın Kreditörlerle Savaşı!
    Sonraki İçerikPatent İstisnası Teşviği Ve Kurumlara Katacağı Değeri Biliyor musunuz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz