Ana Sayfa Vergi Ar-Ge, Tasarım Merkez Ve Projeleri İle Teknoparklarda Ar-Ge Muhasebesi Uygulamaları

    Ar-Ge, Tasarım Merkez Ve Projeleri İle Teknoparklarda Ar-Ge Muhasebesi Uygulamaları

    1206
    0

    AR-GE, TASARIM MERKEZ VE PROJELERİ İLE TEKNOPARKLARDA AR-GE MUHASEBESİ UYGULAMALARI
    Gerek 5746 sayılı Kanun gerekse 4691 sayılı Kanuna tabi olarak faaliyet gösteren kişi ve kurumlar Ar-Ge, tasarım ve yazılım faaliyetleri ile ilgili işlemlerini her bir proje bazında ve diğer faaliyetlerinden ayrı olarak izlemeli ve ayrı şekilde muhasebeleştirmelidir.

    Her iki Kanun ve ilgili mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen harcamalar, bu projelerin başarısız olarak sonuçlanmaları ya da tamamlanmalarına imkân kalmaması halleri hariç, doğrudan gider yazılmamalı, proje maliyetleri projelerin başarılı ya da başarısız olarak sonuçlandığı tarihe kadar aktifleştirilmek suretiyle muhasebeleştirilmelidir. Ar-Ge sürecinin, belirli bir süre boyunca devam etmesi beklenen ve başlangıç zamanı itibariyle gelecekte kesin olarak başarılı olup olmayacağı bilinemeyen bir süreç olduğu değerlendirildiğinde, bu faaliyetler neticesinde gerçekleştirilen harcamaların aktifleştirilmesinin daha doğru olduğu değerlendirilmektedir.

    Bu sebeple, bu harcamalar aktifleştirilmeli ve projenin başarılı olarak sonuçlanması halinde ortaya çıkacak olan gayrimaddi hakkın maliyet bedeli amortisman yoluyla giderleştirilmeli; projenin başarısız olması halinde ise aktif hesapta izlenen proje maliyeti tek seferde gider yazılmalıdır. Diğer yandan, her iki mevzuat kapsamında Ar-Ge, tasarım, yenilik ve yazılım faaliyeti dışında gerçekleştirilen diğer işlemler nedeniyle oluşan maliyetler Ar-Ge faaliyetlerinde ayrı olarak izlenmeli ve genel muhasebe ilkeleri dikkate alınarak muhasebeleştirilmelidir.


    Güneri GÖZÜAÇIK –YMM
    Modern YMM – İstanbul

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikMuhasebe, Vergi, İnsan Kaynakları Sisteminin Ve Ar-Ge Kültürünün Önemi
    Sonraki İçerikBir Şirketin Hem Ar-Ge Veya Tasarım Merkezi Hem De Teknopark Şubesi Bulunması Halinde Destek Ve Teşvik Uygulaması Nasıl Olacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz