Ana Sayfa Vergi Yurt Dışına İhraç Edilen Mal ve Hizmetlerle İlgili Dar Mükellef Kurumlardan Müşteri...

    Yurt Dışına İhraç Edilen Mal ve Hizmetlerle İlgili Dar Mükellef Kurumlardan Müşteri Bulma Ve Pazarlama vb. Hizmetleri Satın Alınması Halinde Yapılan Ödemeler Nasıl Değerlendirilir?

    1427
    0

    Yurt dışına ihraç edilen mal ve hizmetlerle ilgili olarak hizmet veren yurt dışındaki firmanın faaliyeti, müşteri bulma ve satılan mal bedeli üzerinden komisyon alınmasından ibaret ise, bu iş ticari faaliyet çerçevesinde değerlendirilecek ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 30’uncu maddesine istinaden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

    Ancak söz konusu faaliyetin;
    1- Yurt dışı Pazar araştırması yapılması,
    2- Ürünlerin reklamının yapılması,
    3- Pazarlama ve yönetim hizmetleri,
    gibi hizmetler olması ve salt komisyonculuk hizmetini aşması durumunda, bu hizmetler serbest meslek hizmeti olarak değerlendirilecek ve Kurumlar Vergisi Kanununun 30/1-b maddesi gereğince 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca % 20 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekecektir.

    Diğer taraftan çifte vergilendirme anlaşmalarının serbest meslek faaliyetlerine ilişkin hükümleri öncelikle göz önünde bulundurulacaktır.

    Kaynak: Kurumlar Vergi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYatırım Döneminde Diğer Faaliyetlerden Kazanç Elde Edilmesi Halinde, Yatırımın İşletilmeye Başlandığı Dönemde Kurumlar Vergisi İndiriminden Nasıl Yararlanılır?
    Sonraki İçerikYurt Dışında Kurulu İştiraklerden Elde Edilen Kar, Kurumlar Vergisine Dahil Edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz