Ana Sayfa Çalışma Hayatı Yıl içinde çalışan sayısı 5’i aşarsa zorunlu BES’e ne zaman geçilmelidir?

    Yıl içinde çalışan sayısı 5’i aşarsa zorunlu BES’e ne zaman geçilmelidir?

    245
    0

    Şubemiz 01.07.2023 tarihinde açıldı. Şu anda çalışan sayısı 8. Zorunlu BES sistemine 01.01.2024 tarihi itibariyle mi geçilecek?

    Evet çalışan sayısı 5 kişiyi aşan takip eden takvim yılından itibaren başlatılmalıdır.


    2023/07 dönemi bordrolarına yansıtılacak minimum bes tutarı 13.414,50x 0,03 müdür. Yoksa ocak 2023 brüt maaştan mı hesaplanacaktır?

    Temmuz ücret x 0,03

    Asgari ücret üzerinden hesaplama yapılırsa;

    13.414,50 TL x %3 = 402,44 TL


    01.01.2019 tarihinden sonra faaliyete yeni başlayan bir işverene bağlı toplam çalıştırılacak sigortalı sayısı, “İşyeri Bildirgesi”nde 5 ve üzerinde ise en geç bir sonraki takvim yılının ilk ücret ödemesinde çalışanların ücretinden katkı payı kesintisi yapılarak ilgili tutarın emeklilik şirketine aktarılmasıyla çalışanlar sisteme dahil edilir.

    01.01.2019 tarihinden sonra “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi”nde işverene bağlı toplam sigortalı sayısı ilk kez 5 ve üzerine çıkmış ise en geç bu belgenin verildiği ayı takip eden takvim yılının ilk ücret ödemesinde çalışanların ücretinden katkı payı kesintisi yapılarak ilgili tutarın emeklilik şirketine aktarılmasıyla çalışanlar sisteme dahil edilir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖdenen sertifika tutarları tek seferde gider yazılabilir mi?
    Sonraki İçerikAsfaltlama işi için düzenlenecek faturada KDV Tevkifatı uygulanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz