Ana Sayfa Vergi Yabancı Ulaştırma Kurumlarının Vergi Matrahı Nasıl Hesaplanır?

    Yabancı Ulaştırma Kurumlarının Vergi Matrahı Nasıl Hesaplanır?

    1947
    0

    1- YABANCI ULAŞTIRMA KURUMLARININ VERGİ MATRAHI NASIL HESAPLANIR?
    Yabancı ulaştırma kurumlarının vergiye matrah olacak kurum kazancı, hasılata ortalama emsal oranlarının uygulanması suretiyle hesaplanır.

    2- TÜRKİYE’DE DAİMİ VE ARIZİ ÇALIŞAN KURUMLAR İÇİN ORTALAMA EMSAL ORANLARI KAÇTIR?
    Ortalama emsal oranları, Türkiye’de daimî veya arızî olarak çalışan bütün kurumlar için;
    2.1- Kara taşımacılığında % 12,
    2.2- Deniz taşımacılığında % 15,
    2.3- Hava taşımacılığında % 5,
    olarak uygulanır.

    3- TİCARİ KAZANÇLARI DAR MÜKELLEFİYET KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEN YABANCI ULAŞTIRMA KURUMLARININ HASILATLARI HANGİ UNSURLARDAN OLUŞUR?
    Ticarî ve arızî ticarî kazançları dar mükellefiyet kapsamında vergilendirilen yabancı ulaştırma kurumlarının,
    Türkiye’de elde edilmiş sayılan hasılatı aşağıdaki unsurlardan oluşur;
    3.1- Türkiye sınırları içinde gerçekleşen kara taşımacılığında, bilet bedeli ile birlikte alınan gider karşılıkları dâhil olmak üzere yolcu, yük ve bagaj taşıma ücreti olarak her ne adla olursa olsun aldıkları tutarlar.
    3.2- Türkiye’deki yükleme limanlarından yabancı ülkelerdeki varış limanlarına veya diğer bir kurumun gemisine aktarma yapılacak yabancı limana kadar gerçekleşen deniz ve hava taşımacılığında, bilet bedeli ile birlikte alınan gider karşılıkları dahil olmak üzere yolcu, yük ve bagaj taşıma ücreti olarak her ne adla olursa olsun aldıkları tutarlar.
    3.3- Türkiye dışındaki taşımacılık faaliyeti için diğer kurumlar hesabına Türkiye’de sattıkları yolcu ve bagaj biletleri ile Türkiye’de yaptıkları navlun sözleşmeleri dolayısıyla kendilerine verilen komisyonlar ve ücretler.

    Kaynak : Kurumlar Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİşsizlik Sigortası Fonunda Kullanılacak Para %30’dan %50’ye Çıkarıldı!
    Sonraki İçerikFacebook’tan Şiddet İçerikli Videoları Önlemek İçin Yeni Önlemler!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz