Ana Sayfa Vergi Yabancı Mahkeme Kararları İçin Açılan Davalarda Harç Alınır mı?

    Yabancı Mahkeme Kararları İçin Açılan Davalarda Harç Alınır mı?

    1555
    0

    1- HAKEM KARARLARINDAN HARÇ ALINIR MI?
    Hakem kararlarının yerine getirilmesi gerektiğine dair mahkeme başkanı veya hakim tarafından verilen şerhlerden, hakem kararının mahiyetine göre, karar ve ilam harcı alınır.

    Yabancı hakem kararları ile kanun gereğince tahkim yolu ile halli mecburi olan davalardan da aynı suretle harç alınır.

    2- YABANCI MAHKEME KARARLARI İÇİN AÇILAN DAVALARDA HARÇ ALINIR MI?
    Yabancı bir mahkeme tarafından verilen ilamların tenfizi[1] için açılacak davalardan, bu ilamlarda hükmolunmuş şeyin değeri, nevi ve mahiyetine göre (1) sayılı tarife gereğince harç alınır.

    3- DANIŞTAYDA AÇILAN DAVALARDAN HARÇ ALINIR MI?
    Bölge İdare Mahkemeleri ile Danıştay’da açılacak davalardan (1) sayılı tarife gereğince harç alınır.
    Ancak, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümler ile bunlara bağlı zam ve cezalarla ilgili olup Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay’ın görevi içinde bulunan işlemler (3) sayılı tarifeye göre harca tabidir. 

    4- DAVALARDA KARŞILIK VE MÜSTAKİL OLMA DURUMLARINDA HARÇ HESAPLANIR MI?
    Karşılık davalar, müstakil davalar gibi harca tabidir.
    Davaya müdahale eden kimse, kanun yollarına müracaat ederse iltihak ettiği taraftan alınan harca eşit harcı ödemek mecburiyetindedir. 

    5- YENİDEN HARÇ ALINMASI HALİ HANGİ DURUMLARDA OLUR?
    Muameleden kaldırılan dosya Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda belirtilen süre içinde yenilenmediği takdirde davanın görülebilmesi yeniden harç verilmesine bağlıdır. 

    6- BİR HÜKMÜN BOZULMASI HALİNDE YENİDEN HARÇ ALINIR MI?
    Bir hükmün bozulmasını müteakip verilecek hükümlerden yeni bir hüküm gibi karar ve ilam harcı alınır ve bozulan hükümden evvelce alınmış olan karar ve ilam harcı, müteakip hükme ait harçtan mahsup olunur. 

    7- DÜZELTME KARARI İÇİN TEMYİZ OLUNAN HÜKÜM TASDİKLERİNDE YENİDEN HARÇ HESAPLANIR MI?
    Tashihi karar talebinin kabulü üzerine temyiz olunan hüküm tasdik edilirse, temyiz olunan hükümden alınmış olunan harç kadar yeniden harç alınır.

    8- YARGININ YENİLENMESİ HALİNDE YENİ DAVALAR İÇİN HARÇ HESAPLANIR MI?
    yargının yenilenmesi (İadei muhakemenin) kabulü üzerine cereyan edecek davalar, yeni davalar gibi harca tabidir. İadei muhakeme talebinde bulunan neticede haklı çıkarsa evvelce alınan harç mahsup edilir.

    [1]Tenfiz: Yabancı mahkeme kararlarının ülkede icra edilebilmesini sağlamak üzere tanıma.

    Kaynak: Harçlar Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYurt Dışında Kurulu İştiraklerden Elde Edilen Kar, Kurumlar Vergisine Dahil Edilir mi?
    Sonraki İçerikDernek Adına Alınan Bağış Ve Yardımların Dernek İktisadi İşletmesine Aktarılması Halinde Kdv Ve Kurumlar Vergisi Hesaplanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz