Ana Sayfa Çalışma Hayatı Yabancı Çalışma İzin Harçları ve Değerli Kağıt Bedeli Nereye Ödenir?

    Yabancı Çalışma İzin Harçları ve Değerli Kağıt Bedeli Nereye Ödenir?

    14243
    0

    492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince; yabancılara verilecek çalışma izinleri ve çalışma izni muafiyetleri harca tabidir. Düzenlenen bu belgelerden ayrıca değerli kağıt bedeli de tahsil edilir.

    1- ÇALIŞMA İZİN HARCI:
    492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince yabancılara verilecek çalışma izinleri ve çalışma izni muafiyetleri harca tabi olup, harç miktarları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

    2- DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ
    6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 27. Maddesinin (2). fıkrası ile 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununda yapılan değişiklik ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenmekte olan çalışma izin belgeleri değerli kağıt olarak sayılmıştır.
    Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, düzenlenecek her bir çalışma izni ve çalışma izni muafiyetinden aşağıdaki tabloda belirtilen miktarda değerli kağıt bedeli alınacaktır.

    3- İKAMET İZİN HARCI “MUAF”
    6735 sayılı Kanunla getirilen yeni düzenleme ile çalışma izinleri ve çalışma izni muafiyetleri ikamet izin harcından muaf tutulmuştur.

    4- ÇALIŞMA İZİN HARÇLARI VE DEĞERLİ KAĞIT BEDELİNİN YATIRILMASI
    4.1-
    Yurtiçinden yapılan çalışma izin (süre uzatımları dahil) başvurularında, talebi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygun bulunan yabancılar için çalışma izni harcı  ve değerli kağıt bedelinin ayrı ayrı yatırılması zorunludur.

    ***Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ödeme yapılacak bu miktarların belirtildiği mesaj gelmeden ödeme yapılmaması rica olunur.

    4.2- Harç ve değerli kağıt bedelleri sadece aşağıda belirtilen Bankaların şubelerine yatırılabilmektedir. Yapılan ödemeler online sistem üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca görülmekte olduğundan, ödeme yapıldığında (çok istisnai haller dışında) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ayrıca makbuz ibrazına gerek bulunulmamaktadır.
    4.3- Yurtdışından yapılan başvurularda çalışma izni harcı ve değerli kağıt bedeli çalışma vizesi alınırken yabancı şahıs tarafından ilgili dış temsilciliğimize yatırılmakta olup, konsolosluğumuzdan “ödendi” bilgisi geldikten sonra çalışma izin kartı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenmektedir.

    5- DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen her bir çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinden 2017 yılı için 63,00-TL değerli kağıt bedeli alınacaktır.

    6- BANKA ŞUBELERİ
    Yabancıların çalışma izni harcı ve değerli kağıt bedeli için yatırılması gereken tutarlar aşağıdaki banka şubelerine yatırılacaktır.
    Mükellefler, 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince çalışma izni verilecek yabancıya ait 99 ile başlayan T.C. Yabancı Kimlik Numarası ibrazı ile aşağıdaki banka şubelerine başvurarak; yabancılara verilecek çalışma izin belgesi için talep edilmiş bulunan çalışma izni harcı  ve değerli kağıt bedeli ödemesi yapmak istediğini beyan edecektir.
    Ödemeler bankalarda bulunan Maliye Bakanlığına ait aşağıdaki hesap numaralarına yatırılacaktır. Bu kapsamda;

    6.1- Çalışma izni harç tutarı 9130 kodlu hesaba,
    6.2- Değerli Kağıt Bedeli ise 9267 kodlu hesaba ayrı ayrı makbuzlarla (Şahsın yabancı kimlik numarası beyan edilerek) yatırılacaktır. 

    Yabancıya ait Yabancı Kimlik Numarasının belirtilmemesi halinde bankalarca tahsilat yapılamayacaktır. Harç tutarları yatırılırken Bankaya harç tutarı dışında herhangi bir havale veya benzeri masraf ödenmeyecektir.

    7- HARÇ ÖDEMESİ YAPILABİLECEK BANKALAR:
    7.1-
    T.C. Ziraat Bankası
    7.2- T. Vakıflar Bankası
    7.3- T. İş Bankası

    Belirtilen bankaların şubeleri haricinde başka bir bankaya, vergi dairelerine veya internet üzerinden yapılan ödemeler geçerli kabul edilmeyecektir. Yapılan ödemeye ilişkin Harç makbuzu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ibraz edilmeyecektir.

    Bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde istenilen harç ve değerli kağıt bedelinin yatırılmaması halinde çalışma izin başvurusu işlemden kaldırılmaktadır.

    ÖNEMLİ NOT: Kaybolduğu bildirilerek yenilenmesi talep edilen çalışma izin belgesi ve çalışma izni muafiyetlerinden güncel çalışma izni harç bedelinin yarısı ve güncel değerli kağıt bedeli tam olarak alınır. (492 sayılı Harçlar Kanunu 90. Md.)

    Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSGK Ağız protezleri için katılım payı almakta mıdır?
    Sonraki İçerikTavan ücreti aşan prim ödemeleri SGK bildirgesinde nasıl beyan edilecektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz