Ana Sayfa Vergi Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Stopaj İstisnası Nasıl Uygulanır?

    Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Stopaj İstisnası Nasıl Uygulanır?

    1416
    0

    1- TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE UYGULANAN STOPAJ İSTİSNASININ AMACI NEDİR?
    Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik işletmelerin teknoloji geliştirmelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Türkiye’de üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayinin gelişmesi yönünde girişimde bulunulmuş ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri oluşturulmuştur.

    ***Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki diğer yatırımcılarda olduğu gibi Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler de (KOBİ) bu vergisel avantajdan yararlanmaktadır.

    2- TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİ HANGİ TARİHE KADAR VERGİDEN İSTİSNA KAPSAMINDADIR?
    Bölgede çalışan; Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır.

    3- STOPAJ İSTİSNASI KİMLERE VE NASIL UYGULANIR?
    3.1- Yönetici şirket, ücreti gelir vergisi istisnasından yararlanan kişilerin Bölgede fiilen çalışıp çalışmadığını denetler.
    3.2- Ancak, Bölgede yer alan işletmelerde çalışan AR-GE ve tasarım personelinin bu Bölgelerde yürüttüğü projelerle doğrudan ilgili olmak şartıyla, proje kapsamındaki faaliyetlerin bir kısmının Bölge dışında yürütülmesinin zorunlu olduğu durumlarda Bölge dışındaki bu faaliyetlere ilişkin ücretlerinin % 100’ünü aşmamak şartıyla Bakanlar Kurulunca ayrı ayrı veya birlikte belirlenecek kısmı ile Bölgede yer alan işletmelerde en az 1 yıl süreyle çalışan AR-GE ve tasarım personelinin
    3.2.1- Yüksek lisans yapanlar için 1,5 yılı,
    3.2.2- Doktora yapanlar için 2 yılı geçmemek üzere
    Bölge dışında geçirdiği sürelere ilişkin ücretlerin % 100’ünü aşmamak şartıyla Bakanlar Kurulunca ayrı ayrı veya birlikte belirlenecek kısmı, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilir.

    4- TEŞVİKTEN YARARLANMAK İÇİN NEREYE BİLGİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR?
    Bu kapsamda teşvikten yararlanılması için Bölge yönetici şirketinin onayının alınması ve Bakanlığın bilgilendirilmesi zorunludur.

    5- YARARLANILAN TEŞVİKİN GERÇEK AMACINA UYGUN KULLANILMADIĞININ TESPİTİ HALİNDE CEZA SORUMLULUĞU KİME AİTTİR?
    Yönetici şirketin onayı ile Bölge dışında geçirilen sürenin Bölgede yürütülen görevle ilgili olmadığının tespit edilmesi halinde, zıyaa uğratılan vergi ve buna ilişkin cezalardan ilgili işletme sorumludur.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu – Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikLuca – Yeni Personel Kart Girişi nasıl yapılır?
    Sonraki İçerikOxfam mali raporunu yayımladı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz