Ana Sayfa Vergi Tekâlif Cetveli Nedir?

    Tekâlif Cetveli Nedir?

    4941
    0

    1- TEKÂLİF CETVELİ[1] NEDİR?
    Tahrire[2] dayanan tarhda yıllık vergilerin vergi dairesince mahalle ve köy itibariyle gösterildiği belgedir.

    2- HANGİ TÜR VERGİLER TEKÂLİF CETVELLERİNDE GÖSTERİLİR?
    Tahrire dayanan tarhda yıllık vergiler, vergi dairesince mahalle ve köy itibariyle doldurulan tekâlif cetvellerinde gösterilir.

    3- TEKÂLİF CETVELLERİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?
    Tekâlif cetvellerinde aşağıdaki bilgiler bulunur;
         3.1- Mükelleflerin soyadı ve adı (Tüzel kişilerde unvanı),
         3.2- Mükelleflerin adresleri,
         3.3- Binaların kesinleşen gayrisafi iradı,
         3.4- Arazinin kesinleşen kıymeti (Aynı mükellefe ait binaların iradı ve arazinin kıymeti                toplam olarak gösterilir),
         3.5- Binaların safi iradı,
         3.6- Tahakkuk eden vergi.

    [1] Tekalif Cetveli: Tescile dayalı yıllık vergi hesaplamalarında vergi dairesince mahalle ve köy itibariyle doldurulan cetveldir. Bu cetvellerde, mükelleflerin adı, soyadı, adresleri, binaların kesinleşen gayrisafi iradı, arazinin kesinleşen kıymeti, binaların safi iradı ve tahakkuk eden vergi gösterilir.

    [2] Tahrir: kaydetme, kayıt ya da tescil, deftere geçirme; kadastrodur.
    Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren toprak sahiplerinin , vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi. Tahrir 1929 Türkçe Müfredatında kompozisyon dersi yazı yazma çalışmalarının yerini tutar. Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında veziriazam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür. (wikipedia)

    Kaynak: Vergi Usul Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİş Yerinde Yaratıcılığınızı Artırmanın Yolları
    Sonraki İçerikSistematik Örnekleme Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz