Ana Sayfa TTK Şirketlerde Sermaye Azaltımı İçin Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

    Şirketlerde Sermaye Azaltımı İçin Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

    3203
    0

    Şirketlerde sermaye azaltımı için dikkat edilmesi gereken hususlar;
    1- Şirketin özvarlığının sermaye azaltımına elverişli olması gerekir,
    2- Esas sözleşme değişikliği gerektirir,
    3- Genel Kurul Toplantısına ilişkin çağrı ilanlarında, mektuplarında ve internet sitesi bildirimlerinde, sermaye azaltılmasına gidilmesinin sebepleri ile azaltmanın amacı ve azaltmanın ne şekilde yapılacağı ayrıntılı bir şekilde ve hesap verme ilkelerine uygun olarak açıklanır.
    4- Yönetim Kurulu bu hususları içeren bir raporu genel kurula sunar, Genel Kurulca onaylanmış rapor tescil ve ilan edilir.
    5- Sermayenin azaltılmasına rağmen şirket alacaklarının haklarını tamamen karşılayacak miktarda aktifin şirkette varlığı belirlenmiş olmadıkça sermayenin azaltılmasına karar verilmez.
    6- Genel Kurul esas sermayenin azaltılmasına karar verdiği takdirde, yönetim kurulu, bu kararı şirketin internet sitesinde koyduktan başka, 35’inci maddede anılan gazetede (Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi) ve aynı zamanda esas sözleşmede öngörüldüğü şekilde, 7’şer gün arayla 3 defa ilan eder.
    7- İlanda alacaklılara, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesindeki 3’üncü ilandan itibaren 2 ay içinde, alacaklarını bildirerek bunların ödenmesinin veya teminat altına alınmasını isteyebileceklerini belirtir.
    8- Şirketçe bilinen alacaklılara ayrıca çağrı mektupları gönderilir.
    9- Sermaye, zararlar sonucunda bilançoda oluşan bir açığı kapatmak amacıyla ve bu açıklar oranında azaltılacak olursa, yönetim kurulunca alacaklıları çağırmaktan ve bunların haklarının ödenmesinden veya teminat altına alınmasından vazgeçilebilir.
    10- Kararda işlem denetçisi raporunun sonucu açıklanarak sermayenin azaltılmasının ne tarzda yapılacağı gösterilir.
    11- Alacaklılara gereken duyuru yapılmadıkça ve tanınan süre geçmedikçe sermaye azaltılamaz. Aksi takdirde alacaklılar azaltım kararının tescilinin ilan edilmesinden itibaren 2 yıl içinde sermaye azaltımının iptali için dava açabilir.
    12- Ortaklara, itfa edilecek pay senetlerinin iade edilmesi yönünde duyuruda bulunulur. Buna rağmen iade edilmeyen pay senetleri, iptal edilir.


    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu
    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİK


     

    Ticaret Şirketlerine Sermaye Olarak Neler Konulabilir?

     

     

    A.Ş.lerde Sermaye Azaltımı Nasıl Yapılır?

     

    A.Ş. Şarta Bağlı Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?

     

    Adi Ortaklığın Sermayesi olur mu?

     

    Yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilen yatırımların finansmanı amacıyla sermayeye nakden yatırılan tutarın nakdi sermaye indiriminden yararlanabilir mi?

     

    Faaliyet Geliri Kira Olan Firmaların, Nakdi Sermaye Artırımından Kaynaklanan Faiz İndirimi Oranı Kaçtır?

     

    Hangi Sermaye Şirketleri Kurumlar Vergisine Tabidir?

     

    Kar Dağıtımından Sonra Yapılan Sermaye Artırımında Kurumlar Vergisi İndirimi Uygulanır mı?

     

     

    Önceki İçerikYurt dışı ve Yurt içi Günlük Harcırah Tutarları nedir? 2018
    Sonraki İçerikBankalar Hangi Sürelerle Denetlenmektedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz