Ana Sayfa Muhasebe Şirketin Gelir Getirici Faaliyet Konusu İle İlgili Olmayan Özel Tekne Ve Yatların...

    Şirketin Gelir Getirici Faaliyet Konusu İle İlgili Olmayan Özel Tekne Ve Yatların KDV’si Kullanılamaz. Harcamaları Gider Olarak Kaydedilemez

    268
    0

    Şirket aktifine kayıtlı fakat faaliyeti ile alakalı olmayan tekne ,yat gibi taşıtların giderleri (Akü) Hem KDV Hem de Kurumlar vergisi yönünden nasıl değerlendirilmelidir?

    Şirket aktifine kayıtlı tekne iş ile ilgili kullanılıyor veya gelir getiren bir faaliyette kullanılıyor ise normal gider hesaplarına alınır. KDV de indirilir. Özel amaçla kullanılıyor ise tüm harcamalar KKEG olur. 


    Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına Göre Kazancın Tespitinde İndirimi Kabul Edilmeyen Giderler Dolayısıyla Ödenen KDV

    KDV Kanununun 30/d maddesi uyarınca, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen (kanunen kabul edilmeyen) giderler dolayısıyla ödenen KDV indirim konusu yapılamamaktadır.

    Buna göre, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan giderler dışında kalan, işle ilgili bulunmayan veya işletme sahibinin özel tüketimine yönelik harcamalar niteliğinde bulunan ve sair kanunen kabul edilmeyen giderlere ilişkin belgelerde gösterilen KDV, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyecektir.

    Bu hükmün uygulanmasına ilişkin olarak aşağıdaki örnekler verilebilir:

    Kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan; yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz taşıtları ile uçak, helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri, kazancın tespitinde indirim olarak dikkate alınmadığından, bu giderler dolayısıyla yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün değildir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit Usule Tabi Olanlar Satışları İçin Kağıt Fatura Düzenleyebilir Mi?
    Sonraki İçerikKDV Oran Değişikliği Öncesinde Alınan Malların İadesinde Uygulanacak KDV Oranı Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz