Ana Sayfa Vergi Rödovans Sözleşmesine Bağlı ve Yatırım Teşvik Belgesine Konu Olan Yatırım İçin İndirimli...

    Rödovans Sözleşmesine Bağlı ve Yatırım Teşvik Belgesine Konu Olan Yatırım İçin İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulamasından Faydalanılır mı?

    2133
    0

    (GİB – ÖZELGE)

    Konu: Şirket ortağına ait mermer ocağının rödovans sözleşmesi ile şirkete kiralanmasında indirimli kurumlar vergisi uygulaması
    İlgi: …/…/… tarih ve … sayılı özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin 17.06.2013 tarih ve ……….. numaralı yatırım teşvik belgesine sahip olduğu, söz konusu yatırım teşvik belgesinin şirket ortaklarınızdan …………  adına kayıtlı iken …………………………. şirketiniz adına yeniden düzenlendiği, şirket ortağının teşvik belgesine konu olan mermer ocağının, ortak tarafından şirketinize rödovans sözleşmesi ile kiralandığı belirtilerek, şirketinizin indirimli kurumlar vergisi uygulamasından faydalanıp faydalanamayacağı, faydalanması halinde adı geçen ortağın şirketinize katılım tarihinden önce alınan makine ve teçhizat tutarının indirimli kurumlar vergisi hesaplamalarına dahil edilip edilmeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinin birinci fıkrasında; “Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun ile 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve ……………… tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur” hükmüne yer verilmiştir.

    Özelge talep formunuz ekinde yer alan rödovans sözleşmesinin tetkikinde; şirket ortağı ………. ün “ruhsat sahibi”, ………………………. nin “işletmeci” olarak adlandırıldığı, sözleşmenin konusunun “Hukuk ………… uhdesinde kalmak kaydı ile aşağıdaki cinsi ve mevkii ve sınırları belirtilen mermer sahası ……………………. tarafından çalıştırılması, işletilmesi ve değerlendirilmesi’ olarak belirlendiği görülmüştür.

    Buna göre, yatırım teşvik belgesine konu olan yatırımınızın “rödovans sözleşmesine bağlı olarak yapılan yatırım” olması nedeniyle indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

    Rödovans Sözleşmesi: Lisans, marka vb. değerlerin geçici ve devamlı olarak başkasına devri halinde devralan alınan ve genellikle belli bir yüzde ile ifade edilen karşılık için yapılan sözleşmelerdir.

    Kaynak: Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı
    2 Haziran 2014 Tarih ve 85373914-125[49.01.16]-49 Sayılı Özelge

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKuveyt Türk’ün Türkiye’de Başarı Hikayesi
    Sonraki İçerikElmas Dahil Kıymetli Taşların Vadeli İthalatında KKDF Oranı %0 Uygulanacak!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz