Ana Sayfa Vergi Mülk sahipleri iş yeri kira gelirlerini Bs bildirimde konu edecek mi?

    Mülk sahipleri iş yeri kira gelirlerini Bs bildirimde konu edecek mi?

    234
    0

    İşyeri mülk sahipleri vergi mükellefi olup veya vergi mükellefi olmayıp 5.000 TL brüt işyeri kiraları ba-bs bildirim yapılmalı mıdır?

    Kiraya verilen gayrimenkul aktifte kayıtlı ise kira geliri elde eden mükellef e-arşiv fatura düzenleyeceği için kendiside kiracıda Bs formunda bunu bildirmez.

    Mal sahibi vergi mükellefi değil ise; kiracı ödediği brüt kira 5 Bin liranın üstünde ise ba formunda bildirim yapar. Mal sahibi bildirim yapmaz (mükellef olmadığı için).


    Ba -BS bildirimine ilişkin bazı durumlar

    Kira dekontu

    Kira dekontu; e-dekont değil ise ba formuna yazılacaktır. Kira ödemeleri karşılığında e-Dekont düzenlenmişse bunlar Ba bildirimine dahil edilmeyecektir. 

    İthalatlar

    Ba bildirim haddinin üzerinde olup e-Belge olarak düzenlenmeyen ithalatlar, Kağıt ortamında düzenlenmiş gider pusulası ile yapılan alımlar da Ba formunda bildirilmelidir. 

    Boş Beyan

    Ba veya Bs bildirimleri boş da olsa verilmeyecektir.

    Sadece İşlem olan bildirim verilecektir

    Ba veya Bs bildirim formlarından birinde bildirime konu edilecek belge olmasına rağmen diğerinde bildirime konu belge olmaması durumunda sadece bildirime konu belge olan Ba veya Bs formunun verilmesi yeterli olacaktır. 

    Sigorta komisyon gider belgesi

    Ana sigorta firmaları tarafından sigorta acentelerine kağıt ortamında düzenlenen e-Sigortra gider belgeleri Ba bildirimine konu edilecektir. E-Sigorta komisyon gider belgeleri ise Ba bildirimine dahil edilmeyecektir. 

    Sigorta POLİÇELERİ

    E-Poliçe olarak düzenlenmiş sigorta poliçeleri Ba bildirimine konu edilmeyecektir.

    Sonradan beyana tabi belge çıkması durumu

    Bildirime konu belge olmadığı için verilmeyen Ba ve Bs formlarının birinde veya her ikisinde de  bildirilmesi gereken belge olduğu yasal bildirim süresi geçtikten sonra fark edilirse bunlar için usulsüzlük cezası kesilecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHuzur hakkından kaynaklanan stopaj için MUHSGK beyanı 3 aylık verilebilir mi?
    Sonraki İçerikAraç kiralama firması aktifinde kayıtlı araçları % kaç KDV ile satacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz