Ana Sayfa SGK Malul Çocuğu Bulunan Kadın Sigortalılarda, Yaşlılık Aylığı Hangi Şartlarda Bağlanır?

    Malul Çocuğu Bulunan Kadın Sigortalılarda, Yaşlılık Aylığı Hangi Şartlarda Bağlanır?

    1438
    0

    Malul çocuğu bulunan (başka birinin bakımına muhtaç malul çocuk) ve yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın işçilere; prim ödeme gün sayılarına ilave veya prim ödeme gün sayılarından emeklilik yaş haddi indirimi hakları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile getirilen bir düzenleme olarak yapılmıştır.

    1- HANGİ DURUMLARDA MALUL ÇOCUĞU BULUNAN KADIN SİGORTALI İÇİN PRİM ÖDEME GÜN SAYISINA İLAVE YAPILIR?
    Yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların,
    1.1- 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri (1/4), prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmektedir.
    1.2- 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri (1/4), emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir.

    2- PRİM ÖDEME GÜN SAYILARINA İLAVE YAPILMASI İÇİN KADIN SİGORTALI NE YAPMALIDIR?
    Prim ödeme gün sayılarına ilave ve emeklilik yaş hadlerinden indirim yapılabilmesi kadın sigortalının bu durumunu belgelendirmesi koşuluna bağlı bulunmaktadır.

    Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğun varlığı sağlık kurulu raporu ile belgelenecek, kadın sigortalılara bu hak Kanunun yürürlük tarihinden sonraki süreler için verilecektir.

    3- MALUL ÇOCUĞUN BAKIMA MUHTAÇLIK HALİNİN ORTAYA KALKMASI HALİNDE NE YAPILIR?
    Malul çocuğun ölümü veya bakıma muhtaçlığının kalkması halinde, prim ödeme gün sayılarına ilave ve emeklilik yaş hadlerinden indirim Kanunun yürürlük tarihinden ölüm tarihine veya bakıma muhtaçlığın kalktığına karar verilen sağlık kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetler için söz konusu olmaktadır.

    Kaynak: 5510 sayılı SGK Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikArtık Sigorta Şirketleri Yüksek Fiyata Trafik Sigortası Yapamayacak!
    Sonraki İçerikKOSGEB’den Bir Destek Daha: Teknopazar Destek Programı!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz