Ana Sayfa TTK Limited Şirketlerde Şirket Sözleşmesi Değiştirilmesi İşlemi Nasıl Yapılır?

    Limited Şirketlerde Şirket Sözleşmesi Değiştirilmesi İşlemi Nasıl Yapılır?

    1729
    0

    1- LİMİTED ŞİRKETLERDE ŞİRKET SÖZLEŞMESİ DEĞİŞTİRİLMESİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
    Şirket Sözleşmesinin değiştirilmesi işlemi;
    1.1- Aksi şirket sözleşmesinde öngörülmediği takdirde, şirket sözleşmesi, esas sermayenin 2/3’nü temsil eden ortakların kararıyla değiştirilebilir.
    1.2- Şirket sözleşmesinde yapılan her değişiklik tescil ve ilan edilir.

    2- LTD.ŞTİ.’LERDE ŞİRKET SÖZLEMESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HALİNDE ESAS SERMAYE NASIL ARTTIRILABİLİR?
    Şirketin kuruluşu hakkındaki hükümlere ve özellikle sermayenin ayın olarak konması ve bir işletme ile ayınların devralınmasına dair kurallara uymak şartıyla esas sermaye artırılabilir.

    3- ŞİRKET SÖZLEŞME DEĞİŞTİRİLMESİNDE RÜÇHAN HAKKI:
    Rüçhan hakkı;
    3.1- Şirket sözleşmesinde veya artırma kararında aksi öngörülmemişse, her ortak, esas sermaye payı oranında, esas sermayenin artırılmasına katılmak hakkını haizdir.
    3.2- Genel kurulun sermaye artırımına ilişkin kararıyla, ortakların yeni payları almaya ilişkin rüçhan hakkı, ancak haklı sebeplerin varlığında ve 621’inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde öngörülen nisapla sınırlandırılabilir veya kaldırılabilir. Özellikle, işletmelerin, işletme kısımlarının, iştiraklerin devralınmaları ve işçilerin şirkete katılmaları haklı sebep olarak kabul edilebilir. Rüçhan hakkının sınırlandırılması veya kaldırılması suretiyle hiç kimse haklı görülemeyecek şekilde yararlandırılamaz veya kayba uğratılamaz.
    3.3- Rüçhan hakkının kullanılabilmesi için en az 15 gün süre verilir.

    4- ŞİRKET SÖZLEŞMESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HALİNDE ESAS SERMAYE AZALTIMI NASIL YAPILIR?
    Anonim şirketlerin esas sermayenin azaltılmasına ilişkin hükümleri limited şirketlere kıyas yoluyla uygulanır. Esas sermaye borca batık bilançonun iyileştirilmesi amacıyla, ancak şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme yükümlülüklerinin tamamen ödenmesi hâlinde azaltılabilir.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTavsiye Niteliğinde Avukat-Vekil En Az Ücret Tarifesi – 2018 yılı
    Sonraki İçerikDikkat! Fırsat Kaçıyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz