Ana Sayfa Vergi Kurumlar Vergisi Beyannamesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar Nelerdir?

    Kurumlar Vergisi Beyannamesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar Nelerdir?

    2948
    0

    1) 2016 YILI KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERİLMESİ İÇİN SON GÜN NE ZAMANDIR?
    2016 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin internet üzerinden 25 Nisan 2017 Salı gününe kadar verilmesi gerekmektedir.

    2) 2016 YILI KURUMLAR VERGİ BEYANNAMESİ TARH EDEN VERGİ ÖDEMESİ SON GÜNÜ NE ZAMANDIR?
    Beyanname üzerinden tarh edilen verginin son ödeme günü, 2 Mayıs 2017’dir.

    3) KAĞIT ORTAMINDA TUTULAN DEFTERLERİNİN KAPANIŞ TASDİKİ NE ZAMANA KADAR YAPILMALIDIR?
    Defterlerini kâğıt ortamında tutan mükelleflerin 2016 yılında kullandıkları yevmiye defterlerinin kapanış tasdikini 30 Haziran 2017 tarihine kadar yaptırmaları gerekmektedir.

    4) ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULAN 2016 YILI DEFTERLERİN ONAYI NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
    Defterlerini elektronik ortamında tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin 2016 yılının son ayına ait elektronik defterlerini, 30 Nisan 2017 gününe kadar kendilerine ait mali mühür ile onaylamaları imzalı veya mühürlü defterler için berat dosyaları oluşturmaları ve bu dosyaları Elektronik Defter Uygulaması aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının onayına sunmaları gerekmektedir.

    5) NAKİT SERMAYENİN FAİZİNİ GİDER YAZABİLİRSİNİZ!
    Sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden ilgili düzenlemelere göre hesaplanacak faizin, kurum kazancından indirim konusu yapılabileceğini dikkate almayı unutmayınız.

    6) S.M.M.M. İLE SÖZLEŞME YAPMA ZORUNLULUĞU HADDİ NEDİR?
    2015 yılı aktif toplamı 6.741.000 TL ve net satışlar toplamı 13.478.000 Türk Lirasını aşmayan kurumlar vergisi mükellefleri 2016 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.

    7) Y.M.M. RAPORU GEREKEN İSTİSNALARI KONTROL EDİNİZ!
    YMM ile tam tasdik sözleşmesi bulanmayan mükelleflerin, beyannamelerinde yer alan bazı istisnalardan yararlanabilmeleri için istisnaya ilişkin yeminli mali müşavir tasdik raporu ibraz etmeleri gerekmektedir.

    8) ÖRTÜLÜ SERMAYE HESAPLAMASINA DİKKAT!
    Örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarlar, gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılacaktır.

    9) TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORUNU UNUTMAYINIZ!
    Gerekli koşulların var olması durumunda 25 Nisan 2017 tarihine kadar Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunun hazırlanması ve bu süre sona erdikten sonra istenmesi durumunda vergi idaresine ibraz edilmesi gerektiğini dikkate alınız.

    10) DEFTER VE BELGELERİ EN AZ 5 YIL SAKLAYIN! (TTK’YA GÖRE 10 YIL)
    Kurumlar vergisi mükelleflerinin istisnai haller dışında beyannamelerine dayanak teşkil eden defter ve belgelerini, 31 Aralık 2021 tarihine kadar saklamaları ve istenmesi halinde vergi idaresine ibraz etmeleri gerekmektedir.

    11) VERGİ İNDİRİMİ (%5’LİK) GELECEK YIL BAŞLAYACAK!
    Vergilerini zamanında ödeyen mükelleflere getirilen % 5 vergi indirimi 2016 yılına ilişkin bu yıl beyan edilen vergilere uygulanmamaktadır. Vergi İndirimi, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmaya başlanılacaktır.

    Kaynak: TÜRMOB

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKOSGEB Tarafından Uluslararası Destek Programları Düzenleniyor!
    Sonraki İçerikYurtdışından Düşük ÖTV İle İthal Edilen Araçlar İçin Başvuruda Bulunanlar %15 Vergi Ödeyip Araçlarına El Konulmasını Önleyebilir. Son Gün 31 Temmuz 2017!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz