Ana Sayfa TTK Komandit Şirketin İflası Halinde Ortaklar Haklarını Ne Zaman Alabilir?

    Komandit Şirketin İflası Halinde Ortaklar Haklarını Ne Zaman Alabilir?

    2030
    0

    1- KOMANDİT ŞİRKETİN İFLASI HALİNDE ORTAKLAR HAKLARINI NE ZAMAN ALABİLİR?
    1.1-
    Bir komandit şirketin iflası hâlinde, şirket alacaklıları alacaklarını almadıkça, ortakların kişisel alacaklıları şirket mallarına başvuramaz.
    1.2- Komanditerlerin koydukları sermaye de şirket alacaklılarının birinci fıkrada yazılı olduğu gibi öncelikle haklarını elde edecekleri mallardan sayılır.

    2- KOMANDİT ŞİRKETİN İFLASI HALİNDE KOMANDİTE ORTAKLARIN SORUMLULUKLARI NELERDİR?
    2.1-
    Şirketin varlığı şirket alacaklılarına yetmeyecek olursa, bu alacaklılar geri kalan alacaklarından dolayı komanditelerin kişisel mallarına başvurabilirler.
    2.2- Ortakların kişisel mallarına başvurulması hâlinde şirket alacaklılarının, ortakların kişisel alacaklılarına karşı rüçhan hakkı yoktur.

    ***Şirket ve iflas hâlinde masası veya şirket alacaklıları, iflas etmiş bir komanditerin masasına başvururlarsa, bunların, müflis komanditerin kişisel alacaklılarına karşı rüçhan hakkı yoktur.

    4- ŞİRKET ALACAKLISI VE KOMANDİTER ORTAK ARASINDA TAKAS İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞEBİLİR?
    Şirketten alacağı olan bir kişinin, sermaye borcunu henüz yerine getirmemiş veya koyduğu sermayeyi geri almış bir komanditere borcu varsa, bu kişi şirketteki alacağını komanditere olan borcu ile takas edebilir. 242 nci madde hükmü saklıdır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKomandit Şirkette Komanditer Ortağın Alacaklılara Karşı Sorumlulukları Nelerdir?
    Sonraki İçerikDöviz Olarak Düzenlenen Çek Bedeli Nasıl Hesaplanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz