Ana Sayfa TTK Kollektif Şirketlerde Sözleşme Serbestisi Nedir?

    Kollektif Şirketlerde Sözleşme Serbestisi Nedir?

    1466
    0

    1- KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE SÖZLEŞME SERBESTİSİ NEDİR?
    Kollektif şirketlerde ortakların birbirleriyle olan ilişkilerinin düzenlenmesinde sözleşme serbestisi geçerlidir.

    2- KOLLEKTİF ŞİRKETLERİN YÖNETİMİ KİM TARAFINDAN YAPILIR?
    Ortaklardan her biri, ayrı ayrı şirketi yönetme hakkını ve görevini haizdir. Ancak, şirket sözleşmesiyle veya ortakların çoğunluğunun kararıyla yönetim işleri ortaklardan birine, birkaçına veya tümüne verilebilir.

    ***Ticari mümessillere ve diğer ticari vekillere ilişkin hükümler saklıdır.

    3- KOLLEKTİF ŞİRKET YÖNETİMİNİN ATANMASI İŞLEMİ ŞİRKET SÖZLEŞMESİ İLE YAPILIR MI?
    Yönetim işleri şirket sözleşmesiyle bir ortağa verilmiş ise, onun yönetim hak ve görevi diğer ortaklar tarafından sınırlandırılamayacağı gibi kendisi görevden de alınamaz. Ancak, haklı sebeplerin varlığında, ortaklardan birinin istemi üzerine, mahkeme kararı ile yönetim hak ve görevi sınırlandırılabilir veya geri alınabilir. Görevin yerine getirilmesinde basiretsizlik, ağır ihmal veya yönetimde iktidarsızlık gibi hâller, haklı sebep sayılır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYıllık Beyannamede İndirim Konusu Yapılamayan Primlerin Daha Sonraki Yıllarda İndirim Konusu Yapılması Mümkün müdür?
    Sonraki İçerikKollektif Şirketlerde Finansal Tablolar Nasıl Hazırlanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz