Ana Sayfa Vergi İthalat Vergilendirmesi Nasıl Olur?

    İthalat Vergilendirmesi Nasıl Olur?

    1254
    0

    1- İTHALAT VERGİLERİNDE MALIN BEDELİ NASIL HESAPLANIR?
    İthalde alınan özel tüketim vergisi gümrük makbuzunda ayrıca gösterilir.
    İthalat vergilerinin maktu veya sabit oranlı alındığı hallerde tarife, malın ithalinde alınacak özel tüketim vergisi de dahil edilmek suretiyle tespit olunur.

    4458 sayılı Gümrük Kanunu ile diğer kanunlar gereğince ithalat vergileri teminata bağlanarak işlem gören mallara ait özel tüketim vergisi de aynı usule tâbi tutulur.

    2- GÜMRÜKTE EKSİK VEYA FAZLA ÖDENEN ÖTV İÇİN HANGİ KANUNA GÖRE İŞLEM YAPILIR?  HESAPLANAN VERGİ FARKLARI İÇİN NE İŞLEM YAPILIR?
    Özel Tüketim Vergisi Kanuna göre gümrükte vergisi ödenmeden veya eksik ödenerek ithal edilen malların hiç alınmamış veya eksik alınmış özel tüketim vergisi ile vergiden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan özel tüketim vergisi hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanunundaki esaslara göre işlem yapılır.

    İthal edilecek mala ilişkin beyan üzerinden hesaplanan vergiler ile muayene ve denetleme sonucu hesaplanan vergiler arasındaki farklarda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca ithalat vergileri noksanlıklarında uygulanacak esaslara göre para cezası kesilir.

    Kaynak: Özel tüketim Vergisi kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKira Sözleşmelerinde Kefalet Durumu Olması Halinde Damga Vergisi Ne Şekilde Hesaplanır?
    Sonraki İçerik2018 Yılı Bütçe Hedefleri Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz