Ana Sayfa Çalışma Hayatı Haftalık Çalışma Süresi Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

    Haftalık Çalışma Süresi Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

    1896
    0

    4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır.

    Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7,5 saat olacaktır.

    SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30×7,5=225 saat olarak uygulanmaktadır. Bunu aşan çalışma fazla mesai olarak adlandırılır.

    Bir işçi yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. İşçi kendisi rıza gösterse bile yılda 270 saatten daha çok fazla mesai yapamaz. Yıllık fazla mesai süresi hesaplanırken, yarım saatten kısa fazla mesailer yarım saat, yarım saatten uzun, bir saatten kısa fazla mesailerin bir saat olarak değerlendirilir.

    İş Kanunu uyarınca bazı işçilere fazla mesai yaptırılamaz. Bunlar;

    • 18 yaşını doldurmamış işçiler,
    • İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği tespit edilen işçiler,
    • Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler,
    • Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan yani part-time çalışan işçiler.

    Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKirayı Bankadan Ödemek Zorunda mıyım?
    Sonraki İçerikTemel ve Ek Mali Tablolar Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz