Ana Sayfa TTK Enflasyon düzeltme farkı bilanço esasına tabi şahıs firmalarında sermayeye eklenir mi?

    Enflasyon düzeltme farkı bilanço esasına tabi şahıs firmalarında sermayeye eklenir mi?

    1
    0

    Bilançoya tabi şahıs firmasında enflasyon düzeltmesi sonucu 570 hesaptaki geçmiş yıl karını 2024 yılında 500 hesaba atabilir miyiz? Atıldığı zaman vergisi var mı? Ya da o hesapta kalacak mı?

    500 hesaba virman yapılabilir. Vergileme olmaz.

    Ayrıca; bilanço esasına tabi şahıs firmalarında sermaye tescile tabi değildir.

    İşletme sahibinin firmaya verdiği paralar sermaye hesabına alacak, işletmeden çektiği paralar ise borç olarak kaydedilir. Şahıs işletmelerinde 131-331 ve benzeri diğer hesaplar kullanılmaz.

    Şahıs firmalarında şirketlerde olduğu gibi kar dağıtımı halinde kar dağıtım stopajı ve benzeri bir vergileme yoktur. İşletme sahibi gerek ticari faaliyetinden gerekse diğer bireysel kazançları için tek gelir vergisi beyannamesi verir ve gelir vergisinin ödenmesinden şahsen soruludur. Şahıs işletmelerinde yıl içindeki geçici vergi ve yıllık gelir vergisi için işletmenin muhasebe kayıtlarda herhangi bir yevmiye maddesi yapılmaz. Ticaret kazanca ait geçici vergi ve gelir vergisi işletme sahibi tarafından şahsen ödenir.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukat, SMMM ve YMM’lerin hangi kurumlara verdiği hizmetler KDV tevkifatına tabidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz