Ana Sayfa Muhasebe Dövizli teminatlar için dönem sonu kur farkı değerlemesi yapılır mı?

    Dövizli teminatlar için dönem sonu kur farkı değerlemesi yapılır mı?

    Dönem sonu kur farkı değerlemesi, işletmelerin bilançolarında yer alan yabancı para cinsinden borç ve alacaklarının, dönem sonu kurundan değerlenmesi işlemidir. Bu işlem sonucunda, borç ve alacaklarda oluşan kur farkları, gelir veya gider olarak muhasebeleştirilir.

    118
    0

    Şirketimizden mal alımı yapan firmadan yabancı para cinsinden teminat için belli bir miktar alarak teminatlar hesabında izlemektedir. Teminat olarak alınan tutar herhangi bir şekilde kullanılmamaktadır. Bu işlemin herhangi bir şekilde yaptırımı var mıdır?

    Teminat olarak döviz alabilirsiniz. Alınan dövizler geçici, gelir ve kurumlar vergisi dönem sonlarında kur farkı değerlemesine tabi tutulmalıdır


    BENZER İÇERİKLER

    Dönem sonu kur farkı değerlemesi, işletmelerin bilançolarında yer alan yabancı para cinsinden borç ve alacaklarının, dönem sonu kurundan değerlenmesi işlemidir. Bu işlem sonucunda, borç ve alacaklarda oluşan kur farkları, gelir veya gider olarak muhasebeleştirilir.

    Dönem sonu kur farkı değerlemesi, Vergi Usul Kanunu’nun 280. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, işletmelerin bilançolarında yer alan yabancı para cinsinden borç ve alacaklarının, dönem sonu kurundan değerlenmesi zorunludur.

    Dönem sonu kur farkı değerlemesi sonucunda oluşan kur farkları, gelir veya gider olarak muhasebeleştirilir. Kur farkının gelir olarak muhasebeleştirilmesi durumunda, işletmenin vergi matrahı artar. Kur farkının gider olarak muhasebeleştirilmesi durumunda ise, işletmenin vergi matrahı azalır.

    Dönem sonu kur farkı değerlemesi, işletmelerin vergi yükünü azaltıcı veya artırıcı yönde etki eder.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKar dağıtımı yaparken zararları karlardan mahsup ettikten sonra kalan tutarı mı dağıtıma konu edeceğiz?
    Sonraki İçerikEmekliliğe hak kazanacak kişinin ay içinde çıkışı yapılıp, MUHSGK Beyanı Verilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz