Ana Sayfa Vergi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Bünyesinde Kamu Kuruluşlarına Verilecek Hizmetler İçin Kurumlar Vergisi...

    Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Bünyesinde Kamu Kuruluşlarına Verilecek Hizmetler İçin Kurumlar Vergisi Mükellefiyeti Doğar mı?

    1645
    0

    (GİB – ÖZELGE)

    Konu: Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün kurumlar vergisi mükellefiyeti.

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ile ekinde yer alan dilekçede, … Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün, … ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge projelerinin gerçekleştirilmesi, sivil üniversiteler ve yerli savunma sanayi kuruluşları ile işbirliği yapılarak proje destekleri alınması, özel ve kamu kurum-kuruluşlarına mühendislik projeleri geliştirme, danışmanlık, bilirkişilik, etüt ve analiz hizmetleri verilmesi, Teknoloji Takip ve Araştırma Merkezi oluşturulması, atıl kapasitenin değerlendirilebilmesi (psikomotor test laboratuvarında sivil pilot adayı testinin yapılması, farklı alanlarda ücretli sertifika programları düzenlenmesi ve diğer laboratuar imkanlarının kullanılması) maksadıyla kurulduğu belirtilerek işletmenin kurumlar vergisine tabi olup olmayacağı ile fatura düzenleme zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hususlarında bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.

    KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNA GÖRE
                5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, iktisadi kamu kuruluşlarının kazançları kurumlar vergisinin kapsamına alınmış olup aynı Kanunun 2’nci maddesinin üçüncü fıkrasında da Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve mezkûr maddenin birinci ve ikinci fıkralarında sayılanlar dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin iktisadi kamu kuruluşu olduğu; aynı maddenin altıncı fıkrasında ise iktisadi kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemelerinin, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunmasının, tüzel kişiliklerinin olmamasının, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi niteliğini değiştirmeyeceği hükme bağlanmıştır.

    03.04.2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (2.4.) bölümünde de iktisadi işletmenin belirlenmesinde işletmenin belirgin özelliklerinin bağlılık, devamlılık ve faaliyetin ticari, sınai veya zirai bir mahiyet arz etmesinin, diğer bir anlatımla iktisadi işletmenin unsurlarının ticari faaliyetin de temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetler olduğu, Kanunun bu gibi halleri tek tek saymak yerine, dernek veya vakıf tarafından piyasa ekonomisi içerisinde icra edilen tüm iktisadi faaliyetleri kapsamına aldığı, satılan mal veya hizmete ait bedelin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kar edilmemesinin, karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi işletme olma vasfını değiştirmeyeceği açıklanmıştır. Ayrıca, kazanç sağlama amacı olmasa dahi işletmenin konusunun ve faaliyetinin, her türlü mal ve hizmet satışı ya da bunlara benzer şekillerde olması ve devamlı surette yapılması durumlarında da dernek veya vakıflara ait iktisadi işletme oluştuğu kabul edilecektir.

    İktisadi işletme tanımı içinde yer alan ve devamlı olarak yapılan ticari, sınai veya zirai faaliyetten söz edebilmek için bu işletmenin tedavül ekonomisine katılması, başka bir ifadeyle işletmede üretilen veya alınan malların veya verilen hizmetin bir bedel karşılığı satılmış olması gerekir. Aksi halde, diğer unsurlar var olsa dahi bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilemeyecektir.

    Buna göre, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü bünyesinde özel ve kamu kurum-kuruluşlarına bedel karşılığında verilecek olan mühendislik projeleri geliştirme, danışmanlık, bilirkişilik, etüt ve analiz hizmetleri, atıl kapasitenin kullanılarak psikomotor test laboratuvarında sivil pilot adayı testinin yapılması, farklı alanlarda ücretli sertifika programları düzenlenmesi ve diğer laboratuar imkânlarının kullanılması hizmetleri nedeniyle oluşacak iktisadi kamu kuruluşu nezdinde kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.

    VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE
                213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227’nci maddesinin birinci fıkrasında, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Anılan Kanunun 229’uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, Kanunun 230 ve devamı maddelerinde de faturanın şekli, nizamı ve fatura kullanma mecburiyeti hükümleri yer almıştır.

    Öte yandan, 164 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; “Genel ve Katma Bütçeli İdarelere, İl Özel İdarelerine, Belediyeler ve Köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde tanımı yapılan teşebbüs, teşekkül, kuruluş, müessese, bağlı ortaklık, iştirak ve işletmeler tasdik mecburiyetine tabi olmaksızın Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerine göre yukarıda sayılan belgeleri düzenleyeceklerdir.

    Ancak bu kuruluşlar kullanacakları belgelerin üzerine, “Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tabi Değildir.” ibaresini kaşe ile basacaklar veya matbaa baskısı ile belirteceklerdir.” hükmü yer almaktadır.

    Yukarıda sayılan mükelleflerin bu belgeleri Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre anlaşmalı matbaalara bastırmaları veya 164 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca notere tasdik ettirmeleri şartı aranmamaktadır. Ancak, bu mükelleflerin kullanacakları belgelerde, Vergi Usul Kanununda düzenlenen asgari bilgilerin yer alması zorunludur.

    Buna göre, iktisadi kamu kuruluşu olarak kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünüzün belge düzenleme mecburiyeti olmakla birlikte belgelerinizi notere tasdik ettirmeden veya anlaşmalı matbaalar dışındaki matbaalarda bastırarak kullanmanız mümkün olup, bu belgelerde Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen bilgilerin yer alması gerekmektedir. Ancak, kullanacağınız belgelerin üzerine, “Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tâbi Değildir” ibaresini kaşe ile basmanız veya matbaa baskısı ile belirtmeniz gerektiği tabiidir.

    Kaynak: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
    11 Haziran 2015 Tarih ve 62030549-125[2-2014/266]-60309 Sayılı Özelge

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik31 Ağustosa Kadar Bağ-Kur’lulara Teminatsız Kredi Şansı!!!
    Sonraki İçerikVakfın Elde Ettiği Faiz Gelirleri Üzerinden Tevkifat Yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz