Ana Sayfa Vergi 7440 Sayılı Kanun kapsamında hangi durumda KDV matrah artırımı yapanlar gelir veya...

    7440 Sayılı Kanun kapsamında hangi durumda KDV matrah artırımı yapanlar gelir veya kurumlar vergisi yönünden de matrah artırımı yapmalıdır?

    729
    0

    7440 sayılı kanunun matrah artırımı imkanlarından 2021 yılı için yararlanmak istiyoruz . Kurumlar vergisi mükellefiyiz. KDV ve kurumlar matrah artırımı bir yapılmak zorunda mı? Sadece KDV matrah artırımı yapabilir miyim?

    Sadece KDV artırımı yapılabilir. Ancak KDV artırımında aşağıdaki hallerin olması halinde Gelir veya Kurum matrahı da artırılması zorunlu dur.

    1)- Tüm KDV beyannamelerin verilip, belli bazı dönemlerinde hesaplanan KDV bulunup, bazı dönemlerinde de bulunmaması halinde;

    * Hesaplanan KDV’ler toplanacak ve bu toplama ilgili yıl için öngörülen artırım oranı uygulanacak.

    * Ancak bu tutar, mükellefin gelir/kurumlar vergisi matrah artırımına %18 oranı uygulanmak suretiyle bulunan tutardan küçük olursa, büyük olan tutar dikkate alınacaktır.

    2)-KDV BEYANNAMESİ HİÇ VERMEMİŞ VEYA EN FAZLA İKİ DÖNEM KDV BEYANNAMESİ VERMİŞ MÜKELLEFLER

    Bu durumdaki mükelleflerin ilgili yıla ilişkin olarak gelir/kurumlar vergisi bakımından matrah artırımında bulunmaları şarttır. KDV artırım tutarı, gelir/ kurumlar matrah artırım tutarına %18 oranı uygulanarak hesaplanacaktır.

    BU DURUMDA OLAN ADİ ORTAKLIK, KOLLEKTİF VE ADİ KOMANDİT ORTAKLIKLARDA ORTAKLARIN TAMAMININ GELİR VEYA KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN MATRAH ARTIRIMINDA BULUNMALARI ŞARTTIR.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFaal olmayan bir mükellefe fatura kesilir mi?
    Sonraki İçerik2022 yılı 10. ayda kur korumalı mevduat hesabı açanlar 2023 yılı 1. dönem için de kur koruma mevduatı faizine de vergi istisnası uygulayabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz