Ana Sayfa Muhasebe 2023 Bilançosunun enflasyon düzeltmesine tâbi tutulması zorunludur

    2023 Bilançosunun enflasyon düzeltmesine tâbi tutulması zorunludur

    Enflasyon düzeltmesi, kollektif, adî komandit ve adî şirketler dâhil, bilanço esasına tabi gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılır.

    94
    0

    -2023 hesap dönemi sonuna ait mali tabloların enflasyon düzeltmesine tâbi tutulması zorunlu olup, uygulama açısından yükümlülerin seçimlik hakları bulunmamaktadır.

    -Enflasyon düzeltmesi, kollektif, adî komandit ve adî şirketler dâhil, bilanço
    esasına tabi gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılır.

    Aşağıda belirtilenler enflasyon düzeltmesi yapamazlar:

    1. İşletme hesabı (zirai işletme hesabı dâhil) esasına göre defter tutanlar*,

    2. Serbest meslek kazanç defteri tutanlar*,

    3. Kayıtlarını yabancı bir para birimiyle tutmalarına izin verilenler,

    4. Kayıtlarını yabancı bir para birimiyle tutmalarına izin verilen, ancak Türk para birimiyle kayıt yapmaya dönenlerden, Türk para birimiyle kayıt yapmaya başlanılan yıldan itibaren üç yıl geçmemiş olanlar.

    * NOT: İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazanç defteri tutanlar, sadece, amortismana tâbi iktisadi kıymetlerini düzeltilmiş tutarları üzerinden amortismana tâbi tutabilir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEnflasyon muhasebesi uygulanması için gereken şartları hatırlayalım
    Sonraki İçerikEnflasyon düzeltmesi kapsamında sadece BİLANÇO düzeltilecektir. Gelir tablosu ve diğer mali tablolar düzeltilmeyecektir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz