Ana Sayfa Hukuk Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: Eşlerden Biri, Eşiyle İlişki Kuran Üçüncü Kişiden Manevi...

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: Eşlerden Biri, Eşiyle İlişki Kuran Üçüncü Kişiden Manevi Tazminat İsteyebilir

946
0

Kamuoyunda “sevgili tazminatı” , ” öteki kadın tazminatı ” gibi isimlerle bilinen ve evli eşle ilişki kuran üçüncü kişilere yöneltilen tazminat istekleriyle ilgili Hukuk Genel Kurulu yeni bir karar verdi.

Daha öncesinde üçüncü kişinin tazminat sorumluluğu olmadığına hükmeden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin “Davalının doğrudan davacının bedensel veya ruhsal bütünlüğüne yönelik hukuka aykırı bir fiilde bulunduğundan söz edilemez. Türk Medeni Kanunu’nda yükümlülüğünü ihlal eden eşin eylemini birlikte gerçekleştirdiği kişiler yönünden herhangi bir düzenleme getirilmemiştir. Davalı zararın meydana gelmesinde asli olarak sorumlu tutulamaz. Ayrıca haksız fiil sorumluluğunu, geniş ve belirsiz bir kavram olan sadakat yükümlülüğünü ihlal etmeye iştirak çerçevesinde değerlendirmek, bu sorumluluğu belirsiz hale getirecektir. Bu nedenlerle, davalının eylemi, davacının kişilik değerlerine saldırı oluşturacak nitelikte bir eylem olarak kabul edilemez.” yönündeki kararını inceleyen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu görüşe katılmadı.

Hukuk Genel Kurulu 22.03.2017 tarihli kararında; evlilikte sadakatsizliğin “haksız eylem” niteliğinde olduğu, evli eşle ilişki kuran üçüncü kişinin haksız eyleme iştirak eden konumunda bulunduğu, aldatılan eşin kişilik haklarının zedelendiği, aldatan eşle, ilişki kurduğu üçüncü kişinin bu zarardan müteselsilen sorumlu olduğu, manevi tazminat verilmesi gerektiği görüşünü benimsedi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu kararını “Esasen dava dışı eşin, evlilik birliğinin gerektirdiği sadakat yükümlülüğü bulunmakla birlikte; onun evli olduğunu bilen ve buna rağmen onunla ilişkiye giren davalı kadının da dava dışı kocanın sadakatsizlik eylemine katıldığında ve her ikisinin de bu haksız eylemlerinden birlikte ve müteselsilen sorumlu olduklarında kuşku bulunmamaktadır.” şeklinde gerekçelendirdi.

Yargıtay 4.Hukuk Dairesi ve Hukuk Genel Kurulu’nun birbirinden farklı kararlar vermesi üzerine Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca içtihatların birleştirilmesine ve içtihadı birleştirme raportörü olarak da Yargıtay 2.Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ın görevlendirilmesine karar verildi.

Avukat
Duygu Kesler
www.ozgunlaw.com

Önceki İçerikSınır Aşan Alacakların Tahsilinde Avrupa Birliği Hukuku ve Türkiye
Sonraki İçerik6278 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun İle Karşılıksız Çek Düzenleyene Hapis Cezası Geldi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz