Ana Sayfa Vergi Vergi mükellefi olmayan kişilerden gider pusulası ile gübre alınabilir mi?

    Vergi mükellefi olmayan kişilerden gider pusulası ile gübre alınabilir mi?

    Çiftçilerden hayvansal gübrenin MÜSTAHSİL MAKBUZU ile satın alınmasına bağlı olarak Gelir Vergisi Kanununun 94'üncü maddesinin (11) numaralı bendi uyarınca % 2 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

    151
    0

    Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan gübre yada direkt hayvan dışkısı için gider pusulası kesip kayda alabilir miyiz? Ayrıca bu gider pusulasında %2 stopaj mi kesilecektir?

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin birinci fıkrasında, zirai faaliyetten doğan kazancın zirai kazanç olduğu, ikinci fıkrasında ise zirai faaliyetin; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

    GVK Kanunun 94 üncü maddesinde, kimlerin, hangi ödemelerden tevkifat yapmak zorunda olduğu belirlenmiş olup, aynı maddede sayılanların yine aynı maddede bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları, aynı maddenin “Çiftçilerden satın alınan ziraî mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden;” başlıklı 11-a) (ii) alt bendinde; “(i) alt bendi dışında
    kalanlar için % 2. GV tevkifatı yapılacağı açıklamalarına yer verilmiştir.

    Bu itibarla, çiftçilerden hayvansal gübrenin MÜSTAHSİL MAKBUZU ile satın alınmasına bağlı olarak Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesinin (11) numaralı bendi uyarınca % 2 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelir vergisi mükellefinden gider pusulası ile ikinci el makine alınabilir mi?
    Sonraki İçerikSMMM ve YMM Tarifesindeki ücretlere KDV dahil mi yoksa KDV hariç midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz