Ana Sayfa Vergi Türkiye’den Yabancı Gerçek ve Tüzel Kişilere Verilen Hizmetlerde Vergi İndirimi Var mıdır?

    Türkiye’den Yabancı Gerçek ve Tüzel Kişilere Verilen Hizmetlerde Vergi İndirimi Var mıdır?

    1530
    0

    1- KİMLER TÜRKİYE’DEN YABANCI GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERE VERİLEN HİZMETLERDE KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİNDEN FAYDALANABİLİR?
    6322 sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ğ) bendi ile 15.06.2012 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan aşağıdaki hizmetlere ilişkin olarak, hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’sinin beyan edilen kurum kazancından indirilebilme imkânı getirilmiştir.

    2- İNDİRİM KAPSAMINA GİREN HANGİ HİZMETLER ŞİRKET ANA SÖZLEŞMESİNDE YAZILI ESAS FAALİYETLERDEN OLMALIDIR?
    Aşağıda yazılı hizmetlerin, şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyetlerinden olması gerekir;
    2.1- Mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama ve veri analizi hizmeti,
    2.2- İlgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak verilen eğitim ve sağlık hizmeti.

    ***Hizmetin yurt dışında yerleşik kişilere verilmesi, hizmetten yurt dışında yararlanılması ve faturanın da bunlar adına düzenlenmiş olması gerekir. Söz konusu indirim uygulamasından Gelir Vergisi Kanununun 89’uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendi kapsamında gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilmektedir.

    3- İNDİRİMDEN FAYDALANMA ŞARTLARI NELERDİR?
    Yararlanma Şartları;
    3.1- İndirimden faydalanabilecek şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyet konuları arasında, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri analizi eğitim ve sağlık hizmetleri sunulmasının olması,
    3.2- Hizmetin, Türkiye’den münhasıran yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum için yapılmış olması,
    3.3- Faturanın yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum adına düzenlenmesi,
    3.4- Türkiye’den verilen, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmetlerinden yurt dışında yararlanılması,
    3.5- İlgili bakanlığın izin ve denetimine tabi olarak Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinin yararlanıcısının yurt dışında olması,
    gerekmektedir.

    ***İndirim kapsamında kabul edilen faaliyetlerden elde edilen kazancın, kurumlar vergisi matrahının tespiti açısından, hasılat, maliyet ve gider unsurlarının; ayrı ayrı izlenmesi, diğer faaliyetlerle ilişkilendirilmemesi ve kayıtların da bu ayrımı sağlayacak şekilde tutulması gerekmektedir.

    ***İndirim kapsamında kabul edilen faaliyetler ile bu kapsama girmeyen işlerin birlikte yapılması halinde, indirim uygulanacak kazanca ilişkin hasılat, gider ve maliyet unsurlarının ayrı olarak tespit edilmesi esastır.

    Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı – 6322 sayılı Kanun

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikPatent veya Faydalı Model Belgeli Buluşlardan Elden Edilecek Kazançlarda İstisna Uygulaması
    Sonraki İçerikSGK Yeni Ödeme Tarihi 02 Ocak 2018 oldu!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz