Ana Sayfa Vergi Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazançlarda Gayri Maddi Haklar Nelerdir?

    Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazançlarda Gayri Maddi Haklar Nelerdir?

    1956
    0

    1- TRANSFER FİYATLANDIRMASI YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇLARDA GAYRİMADDİ HAKLAR NELERDİR?

    Gayri maddi haklar genel olarak;
    1.1- Ticari gayri maddi haklar,
    1.2- Pazarlama amaçlı gayri maddi haklar,
    olmak üzere iki grup altında değerlendirilmektedir.

    1.1- Ticari gayri maddi haklar; bir malın üretiminde ya da bir hizmetin sağlanmasında kullanılan
    1.1.1- Patentler,
    1.1.2- Know-how,
    1.1.3- Dizaynlar ve modeller,
    1.1.4- Müşterilere transfer edilen ya da ticari faaliyetin işletiminde kullanılan (bilgisayar yazılım programları gibi) ticari varlık niteliğine sahip gayri maddi hakları ifade etmektedir.

    ***Genel olarak yoğun ve maliyetli araştırma geliştirme faaliyetlerine dayalı olarak geliştirilen haklardır.

    1.2- Pazarlama amaçlı gayri maddi haklar ise; bir ürün ya da hizmetin ticari amaçlı olarak kullanımına yardımcı olan,
    1.2.1- Ticari markalar
    1.2.2- Ticari unvanlar,
    1.2.3- Müşteri listeleri,
    1.2.4- Dağıtım kanalları ile ilgili ürün açısından önemli bir promosyon değerine sahip nevi şahsına münhasır isimler, semboller ya da resimler gibi gayri maddi hakları ifade etmektedir.

    ***Bu tür hakların değeri, özellikle ticari marka ya da unvanın bilinirliğine, markaya ilişkin yürütülmekte olan araştırma geliştirme faaliyetlerine, mal veya hizmetin dağıtımına ve bulunabilirliğine ya da reklâm ve pazarlama faaliyetlerine dayalı olarak geliştirilen haklardır.

    2- GAYRİMADDİ HAKLARDA EMSALLERE UYGUNLUK İLKESİ NASIL UYGULANIR?
    Gayri maddi haklara ilişkin emsallere uygun fiyat ya da bedelin belirlenmesinde gayri maddi hakkı devreden ile devralan taraf ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

    Gayri maddi hakka ilişkin emsal fiyat/bedel devreden yönünden, karşılaştırılabilir nitelikteki kontrol dışı işlemde, gayri maddi hakkın sahibinin söz konusu hakkı başkasına devretmeyi kabul edebileceği bedel olmalıdır.

    Devralan yönünden emsal fiyat/bedel, karşılaştırılabilir ilişkisiz bir kurumun faaliyetlerinde kullanmayı düşündüğü gayri maddi varlık için ödemeyi kabul ettiği tutarı ifade etmelidir.

    ***Gayri maddi hakkın alım ya da satım işlemlerine yönelik olarak emsallere uygun fiyat/bedel tespiti 1 Seri Numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğde belirtilen yöntemler çerçevesinde yapılacaktır.

    3- HANGİ HİZMETLER GRUP İÇİ HİZMET OLARAK DEĞERLENDİRİLİR?
    Grup içi hizmet, ilişkili şirketler arasında gerçekleşen, genellikle ana şirketin bağlı şirketlerine veya aynı gruba bağlı şirketlerden birinin diğerlerine verdiği hizmetleri ifade etmektedir.
    Bu hizmetler tüm grup için
    3.1- Yönetim,
    3.2- Koordinasyon,
    3.3- Kontrol
    işlevlerinin sağlanmasını da içermekte olup, bu tür hizmetleri sağlamanın maliyeti, ana şirket, bu amaç için görevlendirilen bir grup üyesi veya diğer bir grup üyesi (grup hizmet merkezi) tarafından üstlenilebilmektedir.


    Kaynak: Kurumlar Vergisi Kanunu
    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


     

    Önceki İçerikYGM Başvurusu nereye yapılır ve işlem ne kadar sürede sonlandırılır?
    Sonraki İçerikSanayi üretimi %1,3 arttı – Şubat 2019

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz