Ana Sayfa TTK Ticaret Gemisi Nedir?

    Ticaret Gemisi Nedir?

    4841
    0

    1- TTK’YA GÖRE GEMİ NEDİR?
    Tahsis edildiği amaç, suda hareket etmesini gerektiren, yüzme özelliği bulunan ve pek küçük olmayan her araç, kendiliğinden hareket etmesi imkânı bulunmasa da, Türk Ticaret Kanunu bakımından gemi sayılır.

    2- TİCARET GEMİSİ NEDİR?
    Suda ekonomik menfaat sağlama amacına tahsis edilen veya fiilen böyle bir amaç için kullanılan her gemi, kimin tarafından ve kimin adına veya hesabına kullanılırsa kullanılsın ticaret gemisi sayılır.

    3- DENİZE ELVERİŞLİ GEMİ NEDİR?
    Gövde, genel donatım, makine, kazan gibi esas kısımları bakımından, yolculuğun yapılacağı sudan ileri gelen (tamamıyla anormal tehlikeler hariç) tehlikelere karşı koyabilecek bir gemi denize elverişli sayılır.

    4- YOLA ELVERİŞLİ GEMİ NE DEMEKTİR?
    Denize elverişli olan gemi, teşkilatı, yükleme durumu, yakıtı, kumanyası, gemi adamlarının yeterliği ve sayısı bakımından, (tamamıyla anormal tehlikeler hariç) yapacağı yolculuğun tehlikelerine karşı koyabilmek için gerekli niteliklere sahip bulunduğu takdirde yola elverişli sayılır.

    5- YÜKE ELVERİŞLİ GEMİ NEDİR?
    Soğutma tesisatı da dâhil olmak üzere, eşya taşımada kullanılan kısımları eşyanın kabulüne, taşınmasına ve muhafazasına elverişli olan bir gemi yüke elverişli sayılır.

    ***Denizde can ve mal koruma ile ilgili mevzuat hükümleri saklıdır.

    6- TAMİR KABUL ETMEZ GEMİ VEYA TAMİRE DEĞMEZ GEMİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
    Denize elverişsiz hâle gelmiş olan bir gemi bu Kanunun uygulanması bakımından;
    6.1- Tamiri hiç veya bulunduğu yerde mümkün değilse ve tamir edilebileceği bir limana götürülemezse, tamir kabul etmez gemi,
    6.2- Tamir giderleri geminin, eski ve yeni farkı gözetilmeksizin, önceki değerinin 3/4’nü aşacaksa, tamire değmez gemi,
    sayılır.

    ***Önceki değer, denize elverişsizlik bir yolculuk sırasında meydana gelmişse, geminin yolculuğa çıkarken sahip olduğu değerden; diğer hâllerde ise, gemi denize elverişsiz hâle gelmeden önce sahip olduğu veya gereği gibi donatılmış olması hâlinde sahip olacağı değerden ibarettir.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikPoliçeyi Ödeyen Kişi, Kendinden Önceki Borçlulardan Neleri Talep Edebilir?
    Sonraki İçerikGemi Adını Seçme Serbestliği Var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz