Ana Sayfa Çalışma Hayatı Suudi Arabistan’da Pasaport Kaybolması Halinde Hizmet Belgesi Nasıl Temin Edilir?

    Suudi Arabistan’da Pasaport Kaybolması Halinde Hizmet Belgesi Nasıl Temin Edilir?

    2048
    0

    Suudi Arabistan’da geçen çalışma sürelerinin tespit edilebilmesi için bu ülkede çalışırken kullanılmış olunan pasaport/pasaportların işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopilerine mutlak surette ihtiyaç duyulmaktadır. 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunun uygulanması ile buna bağlı 8’inci maddesi, yurt dışında geçen ve borçlanmaya esas olacak süreleri belgelendirme yükümlülüğünün borçlanma başvurusunda bulunanlar tarafından yerine getirileceği hükmünü amirdir.

    Bu bağlamda, borçlanma talebinde bulunanlar, yurtdışında geçen hizmet sürelerine ilişkin evrakı ibraz etmekle yükümlüdürler. Herhangi bir nedenle pasaportlarının işlem görmüş sayfalarını ibraz etmeyenler için, yukarıda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediklerinden çalıştıkları ülkelerdeki Türk Temsilcilikleri tarafından adlarına Hizmet Belgesi düzenlenmesi mümkün değildir. Zira Suudi Arabistan’da çalışmış olan Türk vatandaşlarının gerek Türk Müşavirliklerince, gerekse Türk Ataşelikleri arşivlerinde kayıtları bulunmamaktadır.

    Bununla birlikte, Suudi Arabistan’daki çalışma sürelerinin tespitine yardımcı olabilecek,
    1- Çalışma ve oturum izin belgeleri,
    2- Suudi Arabistan Sosyal Sigortalar Kurumundan alınmış çalışma sürelerini gösterir prim ödeme belgesi,
    3- Çalışanların varsa ellerinde mevcut diğer Arapça belgeleri,
    4- Suudi Arabistan Pasaport İdaresinden alınan ülkeye giriş-çıkış belgesi
    5- Çalışılan işverenlerce düzenlenmiş bonservislerin
    birer örneğini bir dilekçe ekinde Riyad Müşavirliğine/Cidde Ataşeliğine gönderilmesi halinde durum değerlendirilecektir.

    Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYıllık İznin Uzakta Geçirilmesi Durumunda Yol İzni Kullanılabilir mi?
    Sonraki İçerikKamu Kurumundan Kıdem Tazminatı Alan Bir Çalışan, Başka Bir Kamu Kurumunda Çalışmaya Başlarsa Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz